Orbán azt mondja, lehet, hogy megszüntetik a letelepedési kötvényt, de nem azért, mert a Jobbik ezt akarja, hanem azért, mert a Fidesz is épp ezt akarja

politika
2016 október 28., 04:31
comments 214

A migránskvótáról szóló hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, amely nem köthető össze semmilyen pártpolitikai vitával, gazdasági kérdéssel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Az új egység Magyarországért több mint 3 millió emberének a véleményét alkotmánymódosítássá formáló politikai akarat nem kapcsolható össze semmilyen más kérdéssel” - fogalmazott a kormányfő, aki ezért jelezte, hogy nem tudják elfogadni a Jobbik kérését. Az ellenzéki párt korábban a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta az alkotmánymódosítás támogatásának feltételéül.

„Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni, nem fog ennyi ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül”

- mondta Orbán Viktor. Eszerint tehát a Fidesz, az most már egyenlő Orbán fejében a 3,3 millió emberrel.

A miniszterelnök ugyanakkor az interjúban is megerősítette, hogy folyik a kormányban egy munka, amely abból fakad, hogy megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit. A nemzetgazdasági miniszter az év végéig terjeszti a kormány elé javaslatát, és ez terjed majd ki egyebek mellett a letelepedési kötvényre is.

Orbán tehát azt mondja, hogy lehet, hogy megszüntetik a letelepedési kötvényt, de ha meg is szüntetik, akkor sem azért, mert a Jobbik ezt a feltételt szabta a mirgánskvótás alkotmánymódosítás támogatásához, hanem azért, mert a Fidesz maga így dönt valami más miatt. Mint amikor a kisgyerek azt mondja az anyjának, hogy hajlandó megfürödni, de nem azért, mert az anyja kéri, hanem ő épp úgy döntött, hogy megfürdik.

Lázár János csütörtökön a kormányinfón azt mondta, megszüntetik a letelepedési kötvényt.

Mivel Orbán azt mondja, hogy a Fidesz nem teljesíti a Jobbik letelepedési kötvényes kérését, azaz még ha meg is szüntetik a kötvényt, akkor se a Jobbik kérését teljesítve, Orbán fogalmilag nem számíthat a Jobbik támogatására sem az alkotmánymódosításban. Ezért azt mondta a rádióban, hogy

Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával

Orbán szerint a módosítást simán csak „beterjesztik a parlament elé, aztán mindenkinek lelke rajta”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.