A szexmániás botrányhős, egykori demokrata politikus okozott most komoly gondot Hillary Clintonnak

külföld
2016 október 29., 08:04
comments 111

Tizenegy nappal az amerikai választások előtt jött az újabb komoly fordulat az amerikai választási kampányban: az FBI pénteken bejelentette, hogy újranyitják a nyomozást Hillary Clinton emailjeinek ügyében.

A bejelentés óta eltelt időben már azt is tudni, mi indokolja a nyomozást: a hatóságok Clinton magánszerveréhez kapcsolódó emailt találtak Anthony D. Weiner lefoglalt számítógépén. Azaz egy másik nyomozás során, véletlenül került elő mindez.

Weiner az elmúlt évek legnagyobb botrányhőse az Egyesült Államokban, az egykori képviselő és New York-i polgármester-jelölt szexbotrányról szexbotrányra bukdácsol már évek óta, ráadásul a kezdeti ügyektől, azaz hogy miközben nős volt, más nőknek küldözgetett magáról szexuálisan explicit képeket és üzeneteket, most már sokkal súlyosabb sztorinál jár: egy 15 éves lánynak küldött videoüzenetek és chatbeszélgetések ügyében nyomoznak.

Anthony Weiner (Mario Tama/Getty Images/AFP)
photo_camera Anthony Weiner (Mario Tama/Getty Images/AFP)

Weiner felesége Huma Abedin, aki Hillary Clinton régi bizalmi embere, kampányak helyettes vezetője. Abedin ugyan egyszer még megbocsátott férjének, de amikor idén augusztusban kitört az újabb botrány, jelezte, hogy különköltöznek.

Weinerről készült egy állítólag igen jó dokumentumfilm is, de ezt még a legkomolyabb ügyek kiderülése előtt forgatták. Akkor egy pillanatra úgy nézett ki, a politikus akár vissza is térhet:

link Forrás

Az FBI igazgatója, James B. Comey a Kongresszusnak írt levélben tárta fel, hogy Clinton levelei egy nem kapcsolódó ügyben kerültek napvilágra: miközben az FBI a 15 éves lánynak küldött levelek ügyében nyomozott.

A nyomozóhatóság most azt fogja megvizsgálni, hogy a lehetséges, hogy Clinton magánszerveréről származó levelek tartalmaznak-e helytelenül kezelt titkos információkat. Azt az FBI még nem erősítette meg, hogy a levelek tényleg a magánszerverről származnak, de arra már utalt Comey, hogy ránézésre igen.

Ez egy komoly fordulat az ügyben, amiben az FBI egyszer már lezárta a nyomozást, akkor vádemelés nélkül. Hillary Clinton külügyminisztersége idején is egy magánszervert tartott fenn és arról intézte privát levelezését. A gond ezzel az, hogy titkosított információk is előfordultak a levelekben, ami súlyos nemzetbiztonsági kockázatot vet fel.

Weiner laptopján állítólag feleségének több tízezer emailjét találták meg. Comey már most jelezte a Kongresszusnak, hogy nem tudja, mennyi ideig fog tartani, amíg átvizsgálják az emaileket és azt sem tudni, hogy ezek új levelek-e, vagy olyanok, amiket korábban már vizsgáltak.

Beindult a kampány is

Órák teltek el, mire Hillary Clinton megszólalt az FBI bejelentése után. A demokrata párti elnökjelölt pénteken délután az iowai Cedar Rapidsban kampányolt, ám beszédében nem utalt a történtekre. A kampányrendezvényről tudósító CNN hírtelevízió riportere akkor azt jelentette, hogy Clinton közvetlen munkatársait sokkolta James Comey FBI-igazgató döntése, és az a tény, hogy az újabb nyomozásról szóló információt a kongresszus republikánus politikusainak írt levelében közölte.

Este, az iowai fővárosban, Des Moines-ban azonban Clinton már sajtóértekezletet tartott és felolvasta  nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: az FBI-nak nyilvánosságra kell hoznia a tények teljességét az újonnan előkerült elektronikus levelekről.

"Tizenegy napra vagyunk életünk talán legfontosabb választásától. A voksolások már tartanak az országban. Az amerikai nép tehát megérdemli, hogy azonnal megismerhesse a teljes tényeket"

- olvasta fel nyilatkozatát Hillary Clinton.    

Republikánus vetélytársa, Donald Trump, rögtön a vizsgálat újraindításáról szóló információk nyilvánosságra kerülése után egy New Hampshire-i kampányrendezvényen reagált, leszögezte, hogy ez "nagyobb ügy, mint a Watergate-botrány volt". Este, Iowában kampányolva visszatért a történtekre. Hangsúlyozta, ha az FBI újraindította a nyomozást, akkor a háttérben biztosan komoly dolog lehet.

A kampánygyűlésen Trump hívei örömujjongásban törtek ki és Hillary Clintonra utalva azt skandálták: "börtönbe vele!". (New York Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.