Bob Dylan két hét után megszólalt a Nobel-díjával kapcsolatban

KULTÚRA
2016 október 29., 05:33
comments 72

Október 13-án jelentették be, hogy idén Bob Dylan nyerte az irodalmi Nobel-díjat. A hír általános felhördülést okozott, Dylan neve ugyan időnként felbukkant az esélyeseket latolgató listákon, de a jelek szerint senki nem vette ezt komolyan.

Dylan az azóta eltelt időben egyáltalán nem kommentálta a döntést, a helyzet annyira fura volt, hogy a Svéd Királyi Akadémia egyik tagja már arrogánsnak is nevezte egy interjúban. Az Akadémia tagjai többször próbálták elérni telefonon is, de nem jártak sikerrel. Egészen mostanáig.

AFP PHOTO / STEPHEN MATUREN /
photo_camera AFP PHOTO / STEPHEN MATUREN /

Az Akadémia titkára, Sara Danius ugyanis végre tudott beszélni vele. Ekkor Dylan elmondta, hogy szóhoz sem tudott jutni a hír hallatán, és elképesztően sokra értékeli ezt a megtiszteltetést.

Nemsokkal ezután Dylan interjút is adott a Telegraphnak, amiben elmondta, hogy mindenképp ott lesz az átadási ceremónián, ha lehetséges, és hogy még mindig el se hiszi a hírt, csodálatosnak és elképesztőnek nevezve azt.

A hír bejelentésekor Danius Homérosz és Szapphó költészetéhez hasonlította Dylan alkotásait, hiszen azokat is előadásra szánták szerzőik, mégis irodalmi értékeket tulajdonítunk nekik. Dylan az interjúban elmondta, hogy vannak dalai, például a Blind Willie, a Ballad of Hollis Brown, a Joey, a Hard Rain, vagy a Hurricane, melyek esetében bizonyos értelemben igaz lehet ez az összehasonlítás.

Ugyanakkor Dlyan nem akarja ezt eldönteni, ezt rábízná más emberekre. Az akadémikusoknak illene ezt tudni, ő maga nem elég képzett ehhez, nincs véleménye a kérdésről.

Dylan emellett a dalszerzést a festészet és a szobrászat iránti érdeklődésével kötötte össze, igaz, azt is tudja, hogy nem minden érdeklődési területén lehet annyira sikeres, mint a zenében.

„Szeretnék versenyautót vezetni az indianapolis-i pályán, mezőnygólt rúgni egy NFL-meccsen. Száz mérföld/órásat ütni baseballban. Te tudnod kell, hol a helyed. Vannak dolgok, amik a tehetségeden túl vannak.”

- mondta, majd azzal folytatta, hogy minden olyan cseledeket, amit megéri csinálni, időt visz el.

„Előbb írnod kell száz rossz számot, hogy utána írhass egy jót. És rengeteg olyan dolgot is fel kell áldoznod, amire nem is voltál felkészülve. Tetszik vagy nem, egyedül vagy benne ebben és követned kell a saját csillagod”.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.