Igazán depressziós munkára vágyik? Üljön be egy kormányablakba!

TUDOMÁNY
2016 október 29., 15:38
comments 96

Vagyunk páran, akiket nyomaszt a munka. Egy amerikai kutatás szerint viszont nem mindegy, hogy milyen munkát végzünk, bizonyos iparágakra jellemzőbb a depresszió, mint másokra. Lawson Wulsin és társai 2014-es vizsgálatukban 55 iparágban vizsgálták a klínikai depressziósok arányát - összehasonlításképp: amerikai átlagban a népesség 10,45% depressziós -, és arra jutottak, hogy a vizsgált iparágakban 6,9%-16,2% között mozgott a depressziósok aránya.

Samuel W. Bennett adatguru blogjában négy pontban foglalta össze a tanulmány legfontosabb megállapításait:

  • Azokban az iparágakban, ahol gyakori és komplex interakcióra kényszerülnek a dolgozók a közönséggel - például az ügyfélkapcsolati ügyintézők - aránytalanul felülreprezentáltak a depressziósok között.
  • A termelő iparban dolgozók ellenben alulreprezentáltak.
  • Az ún. érzelmi munka - mint amilyen például a szociális munkásoké, ápolóké, családsegítőkké - szintén hozzájárul a depresszióhoz.
  • Ahogy azok az iparágak is, ahol gyakoriak az emberek közti konfliktusok vagy a bonyolult ügyfelek.

Bennett listát is készített a legdepressziósabb munkakörökről, amit toronymagasan

a buszvezetők

vezetnek, őket pedig az ingatlanközvetítők, és a szociális munkások követik. (Via Samuel W. Bennett, NIH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.