Még a fal is bársonyból van az MTK-aréna titkos folyosóin

sport
2016 október 29., 12:07
comments 193

Két dolog vált világossá az új MTK-stadion nyitómeccsén:

  1. Bordás Péter világszinten is kivételes miniaréna-belsőt tervezett
  2. a Lényeg, hasonlóan a felcsúti Orbán Ramszesz Futballtemplomhoz, itt is a VIP-lelátóban rejlik.

A Sporting elleni meccsen a köznépnek fenntartott szembelelátóról a hatéves József Attila tekintetével bámultam a sky boxok gyémánt nyakékként csillogó üvegablakait finoman bemattító langusztapárát, és miközben Korozmán Kevint figyeltem a bal szélen, a fülemben kézműves nyerspezsgők dugói pukkantak.

Középpálya Ura, mik mehetnek ott, ahol még a barhesz is aranyból van, a falból pedig bor és olaj fakad!

- sóhajtottam magamban. Hogy pár héttel később ott álljak a Főlelátó gyomrában, Deutsch Tamás klubelnökre és Görözdi Györgyre, a stadion projektigazgatójára várva, hogy pillanatokon belül elinduljunk megnézni a főlelátó titkait.

Alant következik a 8 legjobb és 3 legrosszabb dolog a legújabb és legegyedibb budapesti stadionból.

A 8 legjobb dolog:

A judeo-keresztény kultúrkör legőszintébb sajtópáholya

Az új MTK-aréna sajtószektorának felső fele nagyjából olyan, mint a világ bármely stadionjának hasonló része: iskolapad-szerű munkaállomások az íráshoz, konnektorokkal felspécizve.

De a szektornak van egy alsó, viccesen realista, munkapadmentes fele is, egy konkrét potyaszakasz, azoknak, akik sajtójeggyel jutottak ugyan be, de nyilvánvaló, hogy dolgozni valójában úgysem fognak. Nekik valóban teljesen felesleges lett volna írópadot építeni. Ember- és kamutudósító-ismeretből ötös!

A biztonsági kamerarendszer irányítóterme

A bejárás legvégén jutottunk fel a főlelátó emeleti részén található szobába, ahonnan a nézőket figyelik.

Egyszerűen fantasztikus, hogy Európa legjámborabb és legkisebb szurkolótáborát akkora szekushadsereg védi és olyan high tech rendszer vizslatja majdnem 100 kamerával, mintha itt őriznék a magyar atomtitkot, a lelátókat pedig klasszika-filológusok, költők, újságírók, kereskedők és történészek helyett potenciális ISIS-harcosok népesítenék be.

A monitorokon már alapállapotban is baromi látványosan néz ki a stadion belseje és külseje, de a rendszer annyira menő, hogy meg lehet vele csinálni a Helyszínelők-féle filmekből ismerős, pixelesedésmentes végtelen zoomolást is. A kedvemért megmutatták, hogy a szokásos képbe:

Simán bele tudnak ennyire nagyítani:

És itt egy másik példa is a rendszer képességeire:

A rendszer kiépítése abszolúte megérte, hiszen ezen a lelátón bármikor felbukkanhat a 2. Branderburgi verseny elveszett, negyedik tétele, hogy a szekusokkal szövetkezett régizene-szakértők már innen ellenőrizhessék a partitúra hitelességét.

A katlan belső tere

photo_camera   Fotó: MTK Budapest/Zádor Péter

A B lelátóról végignézett nyitógála után most a másik oldalról is megtekinthettem a pályát, de csak erősödött bennem az, ami az első benyomásom is volt: a térformálás, az építészeti tömegalakítás kivételesen jól sikerült. Nemcsak esztétikailag igen hatásosra, de praktikusra is. A stadionban nem járt kommentelők által kinevetett medence- vagy tornateremszerű térszerkezetnek hála itt nem fúj át a szél, mint több, egyébként fedett hazai pályán, kezdve az ilyen szempontból szó szerint dermesztő Újpest-stadionnal. A csípős októberi kora estén olyan érzés volt, mintha 3 fokkal melegebb lenne odabent. A hangot pedig úgy fölerősíti, mintha géppel csinálnák.

Egyelőre csak az nem derült ki, hogy erősebb, széllel érkező eső esetén tényleg megvéd-e a tető. Ha igen, akkor az Új Hidegkuti Nádor a belsejét tekintve a hibátlanhoz közelít. Tény, hogy az összhatás kicsit olyan mintha egy olyan sportcsarnokban lennénk, aminek középen kirobbantották a tetejét. De ha ilyen pöpecül kinéző sportcsarnokról van szó, ez miért lenne probléma?

A két Siratófal

Bár ezek elvileg az előző ponthoz tartoznának, azért emeltem ki őket, mert a kapuk mögötti betonfalak kapták eddig a legtöbb kritikát. Márpedig élőben ezek a nagyvonalú beltér legfontosabb és egyben legdögösebb elemei, ráadásul ők tartják egyben a látványt és biztosítják az akusztikát is.

A sky boxokhoz vezető folyosó falának bársonyhatású borítása

Az Új Hidegkuti a befogadóképessége mellett abban hasonlít a felcsúti Orbán Ramszesz Arénára, hogy egy szokásos focipályához képest aránytalanul nagy a VIP-szekciója. Míg a Pancho Aréna lényegében egy jól kidolgozott VIP-lelátó egy szemben elhelyezett fügefalevéllel, itt azért egy kicsivel egészségesebbek az arányok.

Talán azért is, mert a régi pályának is megvolt a maga arisztokráciája a főlelátó közepén, és az új VIP-lelátórészen is egy csomó onnan ismerős arcot lehetett látni. Maga a VIP-emelet belül olyan, mint egy feltűnést kerülő wellnesshotel rendezvényterme vagy egy reptéri biznisz lounge.

A falból nem csorgott bor és olaj, a fal mellett hosszú melegbüfé-asztal terpeszkedett, körülötte pedig az MTKokrácia tagjai lebzseltek.

Mielőtt elindulhattam volna felfelé a társadalmi ranglétrán, indulnunk kellett tovább.

A VIP-szekció fölött helyezkednek el a skybox-szintek. A sky boxok szintén fontos - és főleg tehetős - embereknek épített lelátórészek, ugyanúgy melegkonyhás svédasztallal,

de itt nemcsak egy nagy központi térben lehet táplálkozni, hanem szoba méretű, üvegezett falu kutricákban is. És persze mindegyikhez tartozik egy kis kinti lelátódarabka is. Itt sokkal kevesebb embert láttam, mint egy szinttel lejjebb.

Pont olyan ez, mint a Szigeten. Okés, hogy van vip, de a menőbb arcoknak az rég nem elég. Ha egy hülye újságíró is lehet vip, akkor ők a vip vipjébe járnak, ahová még exkluzívabb karszalag kell, miközben mindenki sejti, hogy azon belül meg ott kell lennie a vip vipje vipjének is, hiszen hogyan nevezheti magát menőnek, aki csak egy szinttel áll egy újságíró fölött?

A skybox-szinteken még a levegő is exkluzivitást sugároz. Maga az épületszerkezet viszont ugyanolyan, mint a sima vipek alant elterülő birodalmában. Na de akkor hogyan lehetne érzékeltetni, hogy itt nem tíz forintra megy a játék? Arany szobrokkal? Dús stukkózással? Jádéból faragott Deutsch Tamás mint kentaur tematikájú féldomborművekkel? A tervező a jelek szerint más megoldást választott: az egyszerű folyosók falait bársonyszerű anyaggal vonta be, amitől olyan érzésem volt, mintha egy igényes, aranyhegyű töltőtoll tartódobozában járnék:

A VIP-bejárattól a pályáig tartó dizájnfolyosó

A stadion annyira az Uralkodó Osztályra koncentrál, hogy igazi külső homlokzata is lényegében csak a főtribün felőli VIP-oldalon van. Innen nyílik a stadionépület belsejének leglátványosabb része. A Fontos Emberek egy, a homlokzat kellős közepén nyíló nagy üvegkapun keresztül érkeznek meg, egy olyan előtérbe, aminek a hátsó, bejárattal szembeni fala is üveg, a recepciósok pedig egy olyan, ugyancsak teljesen átlátszó üvegpult mögött várják őket, aminek a belsejében a klub legjelentősebb kupáit, illetve a névadó Hidegkuti szobrát helyezték el. A hátsó üvegfalon át az a LED-oszloppal díszített dizájnfolyosóra, illetve annak végén magára a pályára lehet belátni. A tértrükköt az teszi lehetővé, hogy a pálya a Hungária körúthoz képest egy majdnem 3 méter mély gödörben van, a főlelátó pedig egy ugyanennyire kimélyített parkolóból érhető el.

A folyosó tényleg rendkívül látványos, de az azért vicces, milyen elképesztő különbség van a köznép és a bárók oldalának építészeti kialakítása között.

A hazai öltöző

Bár az általános szokásoktól eltérően itt a vendégöltöző pont ugyanakkora és ugyanolyan alaprajzú, mint a hazai, a kettő dekorációja azért eltér.

A vendégöltözők - mert van női is - ikeásan puritánok:

a hazai viszont kész technodiszkó, űrhajóbelső-ihletésű fémfelületekkel és vékony kék fénycsövekkel:

Figyelmet érdemel még a fantasztikus banánkészlet. Nemsokára felszerelnek egy olyan digitális elemzőtáblát is, amilyeneken a sporttévék szakértői szoktak összevissza nyomkodni és nem találni rajtuk a körcsinálót meg a vonalhúzót. Én mondjuk megeszem Torghelle összes mezét, ha Teodoru "Ciki Bácsi" Vaszilisz valaha digitálisan fog itt kört rajzolni, de lehet, hogy csak én vagyok egy Hitetlen Tamás.

Az öltözőből előbb a hajzseléző- és vaxoló helyiség

majd a csapategység biztosítása végett egyterű zuhanyozó érhető el

Ezen a ponton az is benne volt, hogy legyúrjon Deutsch Tamás, de sajnos sietnie kellett.

A játszóház

Ezt csak kívülről láttam, de már a léte is progresszív. Ráadásul nemcsak a kék-fehér bárói liga gyermekeinek készült.

photo_camera   Fotó: MTK Budapest/Zádor Péter

A 3 legrosszabb dolog:

A Salgótarjáni út felőli homlokzat

photo_camera   Fotó: MTK Budapest/Zádor Péter

A stadion külső kialakítása messze elmarad a belső tér minőségétől, de a Salgótarjáni út felőli homlokzat különösen lehangoló. Mint egy reménytelen kis törpepláza homlokzata lenne. Mondjuk legalább őszinte, mert tökéletesen illeszkedik Budapest legadekvátabb módon elkeresztelt utcájának hangulatához.

A biztonsági téboly

Tényleg baromi jól nézett ki kamerarendszer irányítóterme, az a szekus parádézás és tömegfelvonulás viszont, ami az új stadionban zajlott eddig, teljesen idegen a régi pálya és általában az MTK hangulatától. Tökéletesen jellemzi a mostani hozzáállást, hogy a stadionavatón a saját biztonsági szolgálat képes volt agresszívan inzultálni a maroknyi ultracsapat pár tagját. Miközben éppen családi körben ünnepelték a rettentően várt stadion megnyitását, 2 darab római gyertyával. Akkora kidobóember-osztag vonult be megfélemlítési célból, hogy majdnem annyian voltak, mint az ultrák maguk.

A jegyár

Egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogyan találhatták ki a 4900 forintos jegyárat. Hiába kifejezetten rokonszenves a gyerekes felnőttjegy koncepciója - egy gyerekkel együtt a szóló felnőttjegynél egy ezressel olcsóbban, kettővel pedig ugyanannyiért mehetsz be - az új pályától mindenkinek az elképesztő alapár jut eszébe. Egy olyan stadion esetében, ahol korábban 1400 forint volt a legdrágább jegy, ahol a jegybevétel egészen elenyésző százalékát teszi ki a forgalomnak, és ahol elvileg az a deklarált cél, hogy visszacsábítsanak legalább néhány ezer nézőt, az árképzés egyszerűen misztikus. A négyszer nagyobb Fradi-stadionban, ahol ráadásul nézők is vannak, az NB1-es meccsek felén 4200 forintba kerül a legdrágább, középszektoros jegy. De itt egy sokkal jobb összehasonlítási alap: az azonos méretű, hasonló minőségű, az Új Hidegkutival leginkább összehasonlítható Pancho Arénában ebben az idényben 1200 forintba kerül a belépő az ott vendégeskedő NB1-es Videoton meccseire. A Puskás Akadémia vitézkedése ezerért nézhető meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.