Nagyon fontos pert veszített el az Uber Nagy-Britanniában

külföld
2016 október 29., 03:57
comments 60

A londoni munkaügyi bíróság pénteken mondta ki, hogy az Uber sofőrjei alkalmazottak és nem pedig önfoglalkoztatott személyek, akik szerződéses partneri viszonyban vannak a vállalattal.

Ez az ítélet az Uber egész jövőjét alapjaiban határozhatja meg Angliában, hiszen a bírósági ítélet alapján az Uber sofőröknek is jár minden munkavállalóknak törvény által garantált módon járó juttatás: például fizetett szabadság vagy minimumbér.

Az Uber koncepciója éppen a hagyományos munkavállalói viszony megszüntetésére épül: a San Francisco-i vállalat rugalmas munkaidővel és a saját erőforrásaik feletti szabad rendelkezés ígéretével csábítja magához a sofőröket, de cserébe viszont semmi nem garantál munkavállalói jogokat. Erről mondta most azt a brit bíróság, hogy ez nincs rendben.

A bírósági ítélet gyakorlatilag nevetségesnek nevezte azt az elképezlést, amit az Uber állít magáról, hogy Londonban a vállalat csak 30 ezer kisvállalkozó platformja. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.