A legnagyobb pazarlásnál látszik a legjobban, hogyan csorgatják vissza az uniós pénzt

politika
2016 november 02., 10:05
comments 224

Elég csak ránézni a tiszafüredi kerékpáros kilátóra, ha meg akarjuk érteni, hogyan lehet a leggyorsabban elégetni az egymilliárd forintot: Komplex kerékpáros turisztikai fejlesztés címén sikerült uniós pénzből a város szélére építeni egy olyan kerékpáros kilátót a Tisza-tó mellé, amiről nemhogy a tavat nem lehet látni, de a nyáron egy időre még a bringásokat is letiltották a felhajtóról a balesetveszély miatt.

Mikor ott jártunk, mi sem értettük, miért siklik félre egy projekt olyankor is, ha ömlik bele az uniós pénz.

Most a cégadatokból kiderült, hogy annyira még ezt a projektet sem lehetett elrontani, hogy végül a fideszes vezetés ne járjon jól.

link Forrás

A helyiek már a kezdeteknél sem értették, miért akarnak a kerékpáros körgyűrűre szánt pénzből egy biciklikölcsönzőt építeni a város szélére, de a legfurább mégis az volt, hogy erre valamiért még ráhúznak két plusz emeletet is.

A kilátó végül a vasúti töltés mellett, a volt párizsi nagykövet Kékessy Dezső családi cége, a Tisza-Balneum Kft. területén épült fel. (Kékessy neve onnan lehet ismerős, hogy korábban Lévai Anikó tulajdonostársa volt a SzárhegyDűlő-Sárazsadány Kft.-ben, majd 2009-ben ő vette meg Lévai sárazsadányi szőlőit.)

A döntésben szerepe volt Tisza-Balneum korábbi ügyvezetőjének, Lipcsey Györgynek is, aki ma már a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, de 2011-ig fideszes képviselő volt Tiszafüreden, amíg ki nem derült róla, hogy vádlottként szerepelt a Hunvald-ügyben.

De még ez a kis malőr sem sodorta messze Lipcseyt a kilátó közeléből, mert hamarosan a Tisza-tó Fejlesztési Kft, ügyvezetői székében landolt, ami a Tisza-tó Fejlesztési Egyesülettel együtt részt vett a projekt megvalósításában. Később pont ettől az egyesülettől kapta meg a polgármester cége a részét a projektből.

A kilátó idén nyárra készült el, de egy értelmetlen projektnél sosem a megvalósítás a kérdéses, mert ha van elég pénz, szinte bármit meg lehet építeni, a nehezebb kérdés inkább az, hogyan lehet fenntarthatóan működtetni az értelmetlen beruházást.

Ilyenkor a válasz általában az, hogy sehogy. Pont ettől tartanak a tiszafürediek is, mert akkor várhatóan az önkormányzat veszi át a működtetést, attól kezdve pedig a pénznyelő már nekik termeli a veszteséget.

Mindegy, csak jusson valami a polgármesternek is

Márpedig Ujvári Imre, a tiszafüredi polgármester eddig sem ugrott el a kilátóhoz kapcsolódó feladatok elől. Azon túl, hogy tavaly tavasszal Fazekas Sándorral közösen elindították az építkezést, a projektköltségből az ő cégének is jutott megrendelés.

photo_camera Ujvári Imre polgármester és Fazekas Sándor leleplezik a kilátó jelképének szánt velocipédet, amit később inkább átvittek Ujvári barátnőjéhez.

A kilátó üzemeltetését végző Tisza-tavi Turizmus Fejlesző Egyesület a projekt marketing feladatait kettébontotta, és ebből az egyik szeletet az a Callidus Consulting Kft. kapta, amit még Ujvári Imre alapított. Kerestük az egyesületet vezető Molnár Anitát, hogy miért döntöttek a polgármester cége mellett, de nem válaszolt.

Az eredetileg vezetési tanácsadással foglalkozó cég irányítását Ujvári átadta Rajna Péternek, akivel még a helyi Fidelitasból ismerték egymást. Rajna Péterről korábban már írtunk, amikor a helyi lapban éppen akkor készített alákérdezős PR-interjút az egyik helyi vállalkozóval, amikor arról kiderült, hogy lépfenével fertőzött húst juttatott a közétkeztetésbe.

A cégüknek 2,5 millió forintért kell dolgoznia azon, hogy a kerékpáros kilátó létezése kellő nyilvánosságot kapjon. A közbeszerzést kiíró egyesület részéről a kapcsolattartó pedig az a Lipcsey György volt, aki 2010-ben még együtt indult Ujvárival a Fidesz listáján. És ezzel nagyjából be is zárul az a kör, aminek be kell zárulnia ahhoz, hogy a döntéshozók közül senkit se zavarjon, hogy elszórták az uniós támogatásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.