A Duma alelnöke betiltaná a mémeket

külföld
2016 november 04., 19:25
comments 93

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament, azaz a Duma alelnöke arról beszélt egy interjúban, hogy valahogy meg kellene tiltani az orosz internetezőknek, hogy gúnyt űzzenek a hazafiasságból. A Kreml hivatalos propagandája a gazdasági visszaesés kezdete óta szinte minden politikai lépést patrióta jelszavakkal próbál eladni, legyen az akár a szíriai polgárháborúba való orosz beavatkozás, a krími invázió vagy az ukrán szeparatisták támogatása.

Az interneten viszont tényleg sokan gúnyt űznek ezekből a szólamokból.

A vatnik nevű mémet Tolsztoj külön is kiemelte. Ez így néz ki:

A vatnik elég híres orosz ellenzéki körökben, aktivisták néha még tüntetni is vatnik álarcban járnak. A vatnik tulajdonképpen egy pufajkás kabát darabja, ezért van össze-vissza foltozva, és ezért áll ki néha belőle a tömés. Ezzel a mémmel általában Putyin feltétlen híveit figurázzák ki. A vatnik általában tök alkoholista, lecsúszott proli, aki örül, hogy Putyin parancsára menetelhet, ráadásul a pufajkás utalás feleleveníti a Szovjetunió iránt érzett putyini nosztalgiát is, meg azt, hogy ez mennyire furcsán passzol a hazafias jelszavakhoz.

photo_camera Putyin képével menetelő vatnikok

Na, például az ilyen képek gyártását tiltaná be Tolsztoj. Sok sikert neki! (The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.