Bejelentették az Iszlám Állam fővárosának ostromát Szíriában

háború
2016 november 06., 10:46
comments 93

Nagyon komoly hadművelet megindítását jelentette be az SDF nevű hadsereg vasárnap délben.

Azt állítják, hogy 30 ezer katonával megkezdik Rakka ostromát. Rakka az Iszlám Állam fővárosa és szíriai központja. A terrorista állam iraki központját, Moszult, már hetek óta ostromolja az iraki hadsereg és szövetségesei. Ha a bejelentés nyomán valóban elindul az ostrom, akkor az Iszlám Állam működése államként végveszélybe kerül.

Az SDF bejelenti Rakka ostromát.
photo_camera Az SDF bejelenti Rakka ostromát.

Az SDF (Szíriai Önvédelmi Erő) egy olyan fegyveres koalíció, amelynek tagjai egyszerre ellenségei Aszad szír elnök kormányának (és a vele szövetséges Iránnak és Oroszországnak), és az iszlamistáknak, így az Iszlám Államnak és az al-Kaidának is.

Az SDF-hez ugyan csatlakoztak mérsékelt arab szunnita csoportok is, de vezetésében alapvetően a szíriai kurdok befolyása érvényesül. Ez azért fontos a mostani helyzetben, mert a török hadsereg éppen azért nyomult be Szíriába augusztus végén, hogy elejét vegye a kurd terjeszkedésnek.

A török vezetők már többször is megmondták, hogy ők akarják saját szövetségeseikkel megostromolni Rakkát, és követelték, hogy a kurdok vonuljanak vissza az Eufrátesz folyó keleti oldalára, vagyis távozzanak erről a hadszíntérről.

Most viszont az SDF azt állítja, hogy az USA-val megállapdtak, hogy a törököket visszatartják a beavatkozástól.

Szerencsétlen esetben azonban még az iselőfordulhat, hogy a kurdok és a törökök között alakul ki harc, még mielőtt bármelyik sereg is az Iszlám Állam ellen menne.

Az SDF időzítését az is motiválhatta, hogy Törökországban lecsukták a mérsékelt, jelentős parlamenti erőnek számító kurd párt vezetőit, és korábban arról szivárogtak ki hírek, hogy a törökök orosz közvetítéssel megállapodtak a szíriai érdekszférák felosztásában Aszad szír elnökkel. (conflict news)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.