Jonathan Franzen: Ha Clinton győz, fegyveres felkelés lesz

külföld
2016 november 06., 18:13
comments 488
Jonathan Franzen. Fotó: NOTIMEX/FOTO/JAVIER LIRA/JLO/ACE......................
photo_camera Jonathan Franzen. Fotó: NOTIMEX/FOTO/JAVIER LIRA/JLO/ACE......................

A Javítások, a Szabadság és a Tisztaság szerzője még pénteken adott borús nyilatkozatot az őt kérdéző német Die Welt napilapnak.

A kortárs amerikai irodalom vezető írója szerint a politikai és döntéshozó elitből történt kiábrándultság, és az internet és a közösségi média térnyerése miatti valóságérzékelés-torzulása a legfőbb oka annak, hogy néhány nappal az amerikai elnökválasztás előtt abszolút reális, sőt jelentős esélye van annak, hogy Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke.

"A félelmem az, hogy Trump jelöltetése olyan súlyos sebet ejtett nemzetünk civil szövetein, hogy ha Clinton nyer, első évében fegyveres felkelésekkel kell majd megküzdenie olyanokkal szemben, akik nem fogják elismerni a választás jogszerűségét"

- mondta Franzen a német lapnak, hozzátéve, hogy ha ez nem is következik be, a demokrata kormánynak végtelen polgárháborút kell vívnia a föderális kormányzati rendszeren keresztül. Az író azt mondja, egyenesen "belebetegszik az aggodalomba", hogy esetleg tényleg Trump nyeri meg a választásokat.

Obama hagyatékáról összességében pozitívan nyilatkozott: szerinte ahhoz képest nagyon pozitív a mérlege, hogy egy olyan ellenzékkel, egy olyan Republikánus Párttal kellett megvívnia politikai csatáit, és megpróbálni kompromisszumra jutni, akik minden egyes ötletét elutasították. (Die Welt / MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.