Nemzetközi feketelistára kerülhet Dubaj, mert nem tesznek eleget az adócsalók és pénzmosók ellen

külföld
2016 november 07., 07:12
comments 24

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) is rákerülhet az adóparadicsomokat nyilvántartó feketelistára, ha nem teszik lehetővé, hogy nemzetközi hatóságok nyomon követhessék az ott zajló pénzmozgásokat. Erre figyelmeztették az olajmonarchiát most az OECD szakértői.

Az ország ugyanis még mindig nem írta alá azt a nemzetközi egyezményt, ami révén információcsere indulhatna meg a feltételezett adóelkerülőkről.

Az elmúlt években ugyanis Dubaj és a többi emirátus adóparadicsommá váltak: vállalatok ezrei költöztek ezekbe az úgynevezett szabad zónákba, ahol könnyedén bújhatnak ki a nemzetközi pénzügyi szabályok alól.

A világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő G20 a tervek szerint jövő nyárra fog összeállítani egy listát a nem együttműködő adóparadicsomokról. Mindezt a panama iratok néven elhíresült szivárogtatás inspirálta.

A feketelistázás komoly gazdasági versenyhátránnyal járhatna, nem véletlen, hogy több érintett ország is sietve kezdett el aláírni mindenféle nemzetközi egyezményeket, amiknek létezését eddig kevésbé akartak figyelembe venni. Panama is így tett októberben. Viszont épp ennek a folyamatnak lehet egyik haszonélvezője Dubaj, ahova így még többen menekíthetik a bevallani nem szándékozott vagyonukat.

Szakértők szerint nem csak a gazdasági, de a kulturális környezet is kedvező Dubajban: a vagyonok eredetét itt nem szokás firtatni. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.