"Mindenkivel megtörténhet" - Válaszriportot forgatott a TV2 hajléktalanellenes gyűlöletkeltésére az RTL Klub Híradója

POLITIKA
2016 november 08., 19:15
comments 320

Elég egy válás, egy rossz lakáshitel vagy egy családtag bosszúja.

- ezzel vezette fel Erős Antónia az RTL Klub Híradójának hajléktalanságról szóló riportját. Amiben bár ugyan konkrét utalás nem hangzott el, de nem nagyon lehetett máshogy nézni, mint egyértelmű választ a TV2 hétfői, gyomorforgató beszámolójára.

Az Andy Vajna birtokában lévő párttévé hírműsora, a Tények ugyanis hétfőn egy egészen gusztustalan riportot állított össze a Blaha Lujza téri aluljáróban élő hajléktalan emberekről, végig azt sugallva, hogy csak maguk tehetnek a helyzetükről, miközben szánalmasnak nevezték a látványukat. A riport, amihez Marsi Anikó is arcát adta, alighanem a magyar kereskedelmi televíziózás eddigi mélypontja volt minden létező szempontból.

A TV2 gyűlöletkeltő ámokfutásával szemben az RTL Klub azt a különleges megoldást választotta, hogy megkérdezett utcán élő hajléktalan embereket, hogyan kerültek utcára.

Ezekből a történetekből pedig kiderült, amit régóta hangoztatnak már szociális szektorban dolgozó szakemberek is: sokkal könnyebben hajléktalanná válhat valaki, mint azt gondolni szoktuk. Elég egy egészségügyi vészhelyzet és arra felvett kölcsön, elszállt lakáshitel vagy egy válás, és addig magukat stabil biztonságban tudó emberek találhatják magukat az utcán.

A riportban megszólalnak szakértők is, akik szerint több együttérzés és több pénz is kéne, hogy segíthessenek a hajléktalanok helyzetén. Hétről hétre újabb forrásokat vonnak el a területről, pedig ezek meg se kottyannának abban az esztelen költekezésben, amit mindenféle hobbira és esztelen költekezésre költ el a kormány, mondta el az RTL Klubnak Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője.

Iványi hétfőn a TV2 riportjában is szerepelt, viszont lényeges különbség, hogy nem most nyilatkozott a tévének, hanem egy évekkel ezelőtt készült anyagot használtak fel újra. Ezt a TV2 amúgy nem jelezte a riport során, csak Iványi szavaiból derült ki kedden.

Az RTL Klub riportja a Híradó 22. percétől látható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.