Clintonra többen szavaztak, mint Trumpra

külföld
2016 november 09., 15:16
comments 486

Több államban még mindig számolják a szavazatokat, de a jelenlegi összesítés alapján úgy tűnik, hogy Hillary Clintonra többen szavaztak, mint amennyien Trumpra. Az Egyesült Államokban azonban nem közvetlenül választják az elnököt, hanem elektorok útján, és az elektori rendszer miatt Trump győzelme így is biztosított.

(AFP PHOTO / Brendan Smialowski)
photo_camera (AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

Clinton jelenleg több mint 160 ezer szavazattal vezet, az elnökválasztási rendszer azonban úgy működik, hogy minden állam meghatározott számú elektort állít ki, és jellemzően minden elektornak arra a jelöltre kell szavaznia, aki az adott államban a legtöbb szavazatot kapta. Emellett az elektorok kiosztásában is vannak komoly különbségek, a kb. 1 millió lakosú Montana ugyanúgy 3 elektort állít ki, ahogyan a kevesebb, mint 600 ezer lakosú Wyoming.

Az ilyesmi nem ismeretlen az amerikai rendszerben, többször is előfordult már, hogy a vesztes több szavazatot kapott, mint a későbbi elnök. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.