Megfejtették, hol szúrták el az amerikai közvéleménykutatók

külföld
2016 november 09., 16:38
comments 261

Donald Trump annak ellenére is amerikai elnök lett, hogy a közvéleménykutatók erre kevés, esetleg szinte semmi esélyt sem láttak előzőleg. Ki, hol és mekkorát hibázott? Az Economist ezt próbálta most megfejteni.

Szavazók Wisconsinban. Darren Hauck/Getty Images/AFP
photo_camera Szavazók Wisconsinban. Darren Hauck/Getty Images/AFP

A brit hetilap szterint a választási végeredmény világosan megmutatja, hogy a közvéleménykutatók az olyan államokban, mint Virginia és Colorado, ahol a fehér lakosság többsége rendelkezik felsőfokú végzettséggel, jól tippeltek. Viszont azokban a többnyire északi államokban, ahol a fehérek kevésbé iskolázottak, csúnyán mellélőttek.

Wisconsinban a közvéleménykutatók átlagosan 5 százalékos Clinton-győzelmet jósoltak, ehhez képest Trump nyert 1 százalékkal. Ohióban Trump szűk, 2 százalékos győzelmét tippelték, de a republikánus jelölt végül közel 8 százalékot vert a demokratára. Michiganben és Pennsylvaniában sem Trump volt az esélyes, de mégis ő nyert.

Az egyszerű magyarázat erre az lenne, hogy az alulképzett fehér szavazók valójában sokkal jobban szeretik Trumpot, mint amit bevallottak a közvéleménykutatóknak. Az Economist azonban azt állítja, hogy egyáltalán nem erről van szó.

Az amerikai közvéleménykutatók szinte tökéletesen eltalálták, hogy Trump mennyivel népszerűbb ezek a tanulatlan fehér választók körében, mint Clinton. Azt viszont elszámolták, hogy ez a hagyományosan nem túl lelkesen szavazó csoport 2016-ban mekkora arányban fog az urnákhoz járulni.

Meglepően sokan mentek el, és mivel közöttük sokkal több a Trump-rajongó, ez döntötte el ezeket az északi államok sorsát, és így végső soron az egész elnökválasztást a republikánusok javára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.