Négy perc alatt legalább négyszer torzította Rogán Antal az igazságot a felismerhetetlenségig

POLITIKA
2016 november 09., 20:12
comments 416

Már nem emlékszem, mikor álltam le a hazugságok számlálásával, amikor Rogán "Pinokkió" Antalt hallgattam tegnap este, amikor ellátogatott Kálmán Olga tévéműsorába, és huszonöt percen keresztül beszélt. A kormány tájékoztatásért felelős propagandaminisztere – aki mostanában egészen nyúzott formában van – a jelek szerint nagyon nagy nehézségek árán tud csak igazat mondani.

Hol is domborodna ki ez a legjobban, mint annál a résznél, ahol Kálmán Olga a letelepedési kötvényekről kérdezte az egész konstrukciót még 2012-ben az által elnökölt gazdasági bizottságon végigtoló Rogánt.

link Forrás

A Magyar Nemzet vette a fáradtságot, és végigvette Rogán érvelését.

1.

Rogán: a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek csak tartózkodási engedélyt kapnak, amely öt évre szól. Ezt követően lejár, és mehet mindenki, amerre lát, tehát nem adunk állampolgárságot semmilyen formában.

Valóság: véglegesnek tekinthető letelepedési engedélyt kap a külföldi, ha letelepedési kötvényt vesz. Ez csak nagyon indokolt esetben vonható vissza, például bűncselekmény esetén. (Júliustól ez a helyzet, korábban kétlépcsős volt a rendszer, először a tartózkodási engedélyt kapták meg, majd hat hónap után kaphattak letelepedési engedélyt.)

2.

Rogán: a programban biztosított magyarországi tartózkodás csak öt évre szól.

Valóság: Nemcsak a jogszabályokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) honlapján is egyértelműen le van írva, hogy a „letelepedett határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosult”. Az ötéves szabály, amelyről a propagandaminiszter beszélt, csupán az okmány érvényességi ideje, mely meghosszabbítható, vagyis ez csupán technikai kérdés.

3.

Rogán: a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek lakást is venniük kell Magyarországon: „Ha Magyarországra jönnek, itt lakást kell valamilyen formában vásárolniuk, állandó lakcímet kell létesíteniük, biztosítást kell fizetniük, bankszámlát kell nyitniuk. Egy csomó költségük van, amely a magyar emberek munkahelyeihez járul hozzá”.

Valóság: a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek az eljárás során még magyarországi tartózkodási címet sem kell megadniuk, ez a szabály szintén júliustól érvényes. Sőt, még Magyarországra sem kell személyesen elutazniuk a külföldieknek ahhoz, hogy megkapják az engedélyt.

+1

A Magyar Nemzet még át is siklott afölött, hogy Rogán Antal arról beszélt, hogy letelepdési kötvénynek valamiféle gazdasági haszna lett volna, vagy fontos lett volna az országnak az a forrás, amit ezen a konstrukción keresztül vontak be. Ez egyrészt a program mikroszkopikus mérete miatt nem igaz, másrészt azért, mert a program egyedüli valódi haszonélvezői a döbbenetesen magas jutalékokat bezsebelő offshore cégek. Még Varga Mihály is elismerte, hogy a programmal nem jut semmilyen előnyhöz a magyar állam. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.