Orbán szerint Trump győzelmével a világ visszatért a valóság talajára

POLITIKA
2016 november 09., 18:07
comments 370

A világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára - értékelte magyar újsgáíróknak Londonban az amerikai választást Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint "most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára".

Theresa May brit miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója 2016 novemberében.
photo_camera Theresa May és Orbán Viktor Fotó: AFP

A Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után a Brexit utáni állapotról is beszélt. Azt mondta, Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével. Ez a viszonosság elve alapján működhet, tehát „ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek”.

Orbán Viktor szerint ez fontos eredménye volt a brit miniszterelnökkel tartott szerdai londoni megbeszélésének. 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik - akár Nagy-Britanniában dolgozva, akár Magyarországon működő brit tulajdonú vállalatok munkavállalóiként - Nagy-Britanniához kötődő módon keresik kenyerüket. "Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon" - fogalmazott a kormányfő.

Szijjártó Péter is értékelte, mégpedig így: az amerikai emberek világos véleményt mondtak, és ezt természetesen mindenkinek illik tiszteletben tartania. "Nem mindennapi választási kampányt láthattunk az elmúlt egy évben, amelyet az amerikai emberek egy világos döntéssel most lezártak" - fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy a világra politikai és gazdasági szempontból egyaránt új korszak köszöntött, hiszen mind a világgazdaságban, mind a világpolitikában történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenéznie a világ valamennyi országának.

A külgazdasági és külügyminiszter természetesen külön megemlítette a migrációval, a tömeges bevándorlással, a háborús konfliktusok kiéleződésével kapcsolatos kihívásokat. Egyértelmű, hogy e történelmi kihívások közepette új típusú politikákra, új, bátor megközelítésekre van szükség, mivel bebizonyosodott, hogy a hagyományos eszközök már nem igazán működnek - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.