112 alkalmazott béréhez kért közpénzből 50 százalékos támogatást a felcsúti fociakadémia

sport
2016 november 10., 15:20
comments 75

Döbbenetes tartalmú dokumentumot ismertet az Index friss cikke: megszerezték azt a listát, amivel Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a 2015-16-os tao-programjában az alkalmazottainak fizetéséhez kér 50 százalékos támogatást az MLSZ-től. (Bírósági döntés mondja ki, hogy a TAO-pénzek közpénznek számítanak.)

Az akadémia végül 103 millió 478 ezer forint támogatást kapott az Index szerint, vagyis szinte forintra pont annyit, mint a 2015-2016-ot megelőző két idényben, pedig akkor kevesebb alkalmazottja volt.

Az 50 százalékos lista egészen szórakoztató olvasmány. Kiderül belőle, hogy 22 főállású takarító és 23 karbantartó tisztogat és tart karban azon az akadémián, ami a diákok számá tekintve akkora, mint egy kisebb magyar általános iskola: tavaly 558 diákja volt. Melléjük 112 alkalmazottnak kértek 50 százalékos fizetéstámogatást plusz volt 13 edző és egy technikai vezető, akiknek más címszóval kértek 90 százalékos fizetéstámogatást.

Az biztos, hogy a sajtókapcsolatokat itt nem hanyagolják el: hatfős sajtóosztályt fizetünk nekik az elmaradt adóból. Van két főállású fotósuk - fotósunk, ha úgy tetszik - akik, mint a papírokból kiderül, az egész világ egyik legkülönlegesebb kézműves fotósbrigádja, ugyanis valódi filmre dolgoznak, hiszen a munkaköri leírásukban benne van az "előhívási folyamatok elvégzése".

Az 50 százalékos listában szereplő edzők meglepően rosszul keresnek: a félállásúak mindössze 100 és 150 ezer forint között. Miközben a teljes állású gépkocsivezetők fizetése 330 ezer forint, a gyógytornászoké 400, és a legrosszabbul fizetett masszőr bruttója is 237 ezer.

Összehasonlítási alapnak adja magát a többi magyar fociakadémia. A Double Pass nevű belga cég az MLSZ mbízásából nemrég értékelte a hazai akadémiákofolyó szakmai munkát. A Puskás csak a hatodik lett. A rangsorban első debreceni akadémia 4 pozícióra kért kiegészítést, de a végén pont nullára kapott. (A Puskás 112 kifizetettjével szemben.) A második Illés Akadémia nem is kért pénzt ebben a kategóriában. A harmadik Honvéd profi klubja és akadémiája együtt 12 pozícióra kért pénzt.

További remek részletek az Index cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.