Benczúr-kert: a kommunisták, sőt a szovjetek sem tudták elpusztítani, de a fideszes önkormányzatnak most sikerülhet

belföld
2016 november 11., 12:46
comments 224

A magyar történelem szinte összes kártevőjével meg kellett már küzdenie annak a néhány Liget-közeli, Benczúr utcai ház lakóinak, akik Budapest egyik legkülönlegesebb hangulatú játszótere mellett laknak.

photo_camera Ez maradt a dombból. Fotó: Botos Tamás

A Benczúr-kertnek nevezett, az utcáról észre se vehető, szinte titkos játszótér eleve úgy keletkezett, hogy a múltban valaki megcsonkította, majd egybenyitotta néhány Benczúr ucai ház fákkal telenőtt hátsó kertjét. Egy idő múlva játszótér létesült a különleges hangulatú parkban, aminek a bukéját a nagyvárosi dzsungelhangulaton felül egy fákkal benőtt, favárral megkoronázott mesterséges domb adta.

photo_camera Ilyen volt a domb fénykorában.

A tér és a lakóközösség élete évtizedeken át szorosan összekapcsolódott. A kommunizmus idején egyszer szovjet iskolát akartak építeni a területen, de a lakóközösség lobbizásának köszönhetően maradt a park. Ezek után szintén a lakóközösség harcolta ki a tér felújítását, ami a ma annyira divatos közösségi tervezés előképe volt. Egy földmérő lakó mérte föl a területet, egy apuka rajzolta a terveket, sőt kivitelezőt is a lakók találtak, miután mindehhez sikerült némi pénzt kisajtolniuk a helyi tanácsból.

Ezután egy mutyi majdnem elvitte az egészet: a teret a rendszerváltás után valami telekkönyvi trükkel átjátszották a bányászszakszervezetnek, akik pedig kijátszották onnan egy külsős ingatlanos céghez. A teret négy évre be is zárták, úgy tűnt, irodaház lesz a helyén. A lakók pert indítottak, elvesztették, de nem csüggedtek, és addig gyűjtötték az aláírásokat, míg a harc évek alatt sikerrel járt: az önkormányzat visszavásárolta a területet és némi felújítás után újra megnyitotta a játszóteret.

Ennyi történelmi sorscsapás után 2016. november elején arra eszméltek a lakók, hogy egy kora reggelen láncfűrész vijjog, és mire kettőt tudtak volna pislogni, a felvonult munkások már kivágtak egy szép nagy gesztenyefát és utána még legalább hat további darabot, teljesen lekopaszítva a játszótér középső, eddig árnyas részét. Hogy a következő napokban a kiérkező munkások félig lerombolják a legendás dombot, ráadásul úgy, hogy az abból kinövő fák gyökereivel és vastag ágaival is brutálisan bántak. A lassan ocsúdó lakók ekkor kezdtek szervezkedni.

A kiindulópontjuk és fő sérelmük az, hogy az önkormányzat - szerintük törvénysértő módon - nem értesítette ki külön a szomszédos ingatlanok tulajdonosait, hogy azok ügyfélként vehessenek részt a folyamatban, pedig erre törvény kötelezné őket. Pedig ennek a különösen aktív lakóközösségnek lettek volna, sőt vannak is ötletei arról, hogy milyen lenne itt az ideális játszótér. Jártam a helyszínen, beszélgettem lakókkal, és ez alapján úgy tűnt, semmiképp sem olyant képzelnének el, mint ami a mostani tervekben szerepel.

Egy rakás elemet nem értenek a tervből: miért kellett kivágni a hely specialitását adó, a tér közepét kellemesen árnyassá tevő fákat? Miért rombolták le félig a védjegynek számító dombot? Miért szállították el azonnal a kivágott egészséges fákat és miért maradt tovább egy beteg példány? A felnőtteknek szánt ülőhelyeket a játékok közeléből miért telepítették egy nagy, távolabbi fa köré, mintha a tervező életében nem használt volna játszóteret? Minek egy hatalmas, 50 négyzeteméteres fedett épület, benne foglalkoztató helyiséggel? Miért telepítik tele a játszóteret fa szobrokkal, miközben a játékok száma jelentősen csökken? Miért lesz kisebb a favár és miért kerül le logikus helyéről, a domb tetejéről?

A lakók egy része Facebook-csoportot hozott létre, ahová beküldik az önkormányzattól végre megszerzett dokumentumokat. Ezekból derült ki, hogy nem stimmelnek a fakataszter számai és úgy tűnik, jóval kevesebb fát hagytak meg, mint ahánynak itt még állnia kellene.

photo_camera Belovai Zsuzsanna

Az ügyben aktív egyik lakó, Belovai Zsuzsanna szerint az önkormányzat illetékesei az első jelentkezései alkalmával megtagadták a betekintést a vonatkozó iratokba, Amikor már 90 tiltakozó aláírással érkezett, komolyabban vették, az önkormányzat pedig, észlelve a felháborodást, péntek délutánra lakossági fórumot hívott össze. Ott leszünk, kiváncsian várva, mennyit ér a halott fának a csók.

Nagy kár az egészért, a lakók kisemmizéséért, mert máris sikerült a város egyik legbűbájosabb terének jó részét tarra vágni, és rossz hangulatot teremteni egy olyan térfelújítás körül, ami akár jól is elsülhetett volna, hiszen a fajátékokat és szobrokat a Zöld Péter játszótér óta igazi sztárrá vált Kő Boldizsár csinálja.

Az ügyben csütörtökön egy rakás kérdést küldtem az önkormányzatnak, de eddig nem válaszoltak. A lakossági fórum után ismét jelentkezünk!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.