Két nap kellett, hogy Trump visszavonja a Dél-Koreának tett ígéreteit

külföld
2016 november 11., 04:42
comments 335

Donald Trump megválasztása után Dél-Koreában azonnal rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági bizottság, mert nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy mégiscsak egy olyan embert választottak meg amerikai elnöknek, aki a kampányában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem fogja többé megvédeni az ázsiai országot.Park Geun-hye dél-koreai elnök - Fotó: AFP/Alexey Filippov/Sputnik

Közben kiderült, hogy Trump ezt sem gondolta komolyan, azóta már beszélt telefonon Park Geun-hye dél-koreai elnökkel, és biztosította arról, hogy továbbra is fenn fogják tartani a katonai szövetséget. Trump azt mondta, keményen és állhatatosan fognak dolgozni azon, hogy megvédjék Dél-Koreát az instabilitástól. A 10 perces beszélgetésben Park azt mondta az új elnöknek, hogy a szövetség erősítését és továbbfejlesztését várja tőle több területen is, a közös érdekeik mentén.

Donald Trump és Melania Trump Washingtonban - Fotó: AFP/Yuri GripasEmlékeztette arra is, hogy az észak-koreai atomkísérletek jelentik a legnagyobb fenyegetést mindkét ország számára, és arra kérte, ha Észak-Korea a kormányváltás ideje alatt akarná provokálni őket, akkor is működjenek együtt, hogy el tudják rettenteni őket ettől.

A Vox megjegyezte, hogy a megválasztásától számítva két nap kellett ahhoz, hogy Trump visszatáncoljon az egyik választási ígéretéből, miszerint ha ő lesz az elnök, csak akkor védik meg Dél-Koreát és Japánt, ha eleget fizetnek nekik ezért. Különben azt sem tartotta volna rossz ötletnek, ha a japánok és a dél-koreaiak saját atomfegyvert kaptak volna, hogy megvédjék magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.