Merkel túl van az első beszélgetésén Trumppal

külföld
2016 november 11., 12:10
comments 358

A német kancellár szóvivője szerint Merkel csütörtökön gratulált Trumpnak a választási győzelemhez, és közölte vele, reméli, hogy legkésőbb a júliusi G20-as csúcson, Hamburgban összefutnak.

photo_camera Fotó: AFP/John Macdougall
Emlékeztetett arra is, hogy Németországot és az Egyesült Államokat szorosan összekötik a közös értékeik, és ezek alapján szeretne együtt dolgozni vele. A német kancellár már szerdán kijelentette, hogy azzal a feltétellel fog együttműködni az új amerikai elnökkel, ha tiszteletben tartja a demokráciát, a szabadságot és a kisebbségek jogait.
Ursule von der Leyen német hadügyminiszter egy tankkal és egy német parancsnokkal. Fotó: dpa/HOLGER HOLLEMANN
photo_camera Ursule von der Leyen német hadügyminiszter egy tankkal és egy német parancsnokkal. Fotó: dpa/HOLGER HOLLEMANN

Ennél a német védelmi miniszter már jóval konkrétabb volt. Ursula von der Leyen pénteken azt mondta, Németország támogatja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalni kezdjenek egymással, de Donald Trumpnak nem szabad elfelejtenie, amikor Putyinnal beszél, hogy mit csináltak az oroszok a Krímben és Aleppónál. Egy berlini rendezvényen beszélt arról is, hogy a NATO-nak vége, ha valamelyik tagja visszautasítja a segítségnyújtást, miközben egy másikat megtámadnak.

Trump ugyanis a kampányában többször beszélt arról, hogy az USA nem fogja megvédeni a többi tagállamot, ha nem emelik meg a katonai kiadásaikat. Von der Leyen elismerte, hogy Tump győzelme után Németországnak nagyobb felelősséget kell vállalnia a saját védelméért. (Spiegel/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.