Kétségbeesetten tömik tele a bankokat pénzzel az indiaiak

gazdaság
2016 november 12., 19:40
comments 124

Eddig 7,1 milliárd dollárnyi rúpiát vittek be a bankba a megrettent indiaiak, miután váratlanul bejelentették, hogy a két legnagyobb címletet, az 500 és az 1000 rúpiást bevonják. De a betétbe rakott pénz háromszorosát egyszerűen felváltották kisebb címletekbe. Több mint 70 millió egyedi készpénz-visszaváltási tranzakcióról számoltak be az indiai bankok.

photo_camera AFP PHOTO / NARINDER NANU

Ez mondjuk ahhoz képest nem olyan sok, hogy egy korábbi becslés szerint 350 milliárd dollár körüli szürke pénzt rejtegethettek nagy címletű készpénzben az indiaiak.

Egyelőre nincs elég készpénz kinyomtatva a kisebb címletekből sem, ezért rengeteg ATM üres. Az állam pár könnyítést is bevezetett, például közüzemi számlákat november 14-ig be lehet fizetni a megszüntetett címletekkel.

Narenda Modi bejelentése teljesen sokkolta az indiaiakat, és keményen beavatkozott a mindennapi életükbe, sok kényelmetlenséget okozott. De a közgazdászok inkább dícsérték a húzást, hiszen ennél nagyobb csapást a szürke- és feketegazdaságnak nem vihettek volna be semmilyen más eszközzel (már csak az a kérdés, hogy mikor vonják be az ezer svájci frankost vagy az ötszáz euróst). (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.