Elkezdték a sérült reaktorra rátolni Csernobil új acélszarkofágját

külföld
2016 november 15., 11:36
comments 46

Elkészült a balesetet szenvedett csernobili reaktor új acélszarkofágja, amit elkezdtek rátolni az erőműre. A 36 ezer tonnát nyomó, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas kupola 327 méterre a reaktortól épült, öt éven keresztül. Ezt az utat a szakemberek 33 óra alatt teszi meg síneken az új szarkofág. Az építmény a tervek szerint száz éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen. Az építkezés 1,5 milliárd euróba került, Ukrajna ehhez jelentős támogatásokat kapott Európai Uniótól, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól, európai országoktól, valamint Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.

link Forrás

Az 1986. április 26-ra virradó éjszaka felrobbant fölé a baleset után akkor egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, aminek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.