Héló, lécci, picit vegyél már vissza! A fűtésből. Jobb lesz mindenkinek!

energiatakarékosság
2016 november 15., 17:32

A Médiaunió idén átfogó sajtókampányt hirdetett a környezetvédelem témájában. És mivel most indul be úgy istenigazából a fűtési szezon, a legjobb volt az időzítés egy fűtéssel kapcsolatos figyelemfelhívásra: persze, ne fagyjunk meg a lakásban, de egy kicsit figyeljünk oda, hogy ne pazaroljuk értelmetlenül az energiát, ne szennyezzünk feleslegesen és ne eregessünk több üvegház-gázt a légkörbe, mint amennyi ahhoz kell, hogy jól érezzük magunkat.

Ha fával, szénnel, lyukas gumicsizmával fűtesz

Egyre többen tapasztaljuk ismét, hogy egyes házak kéményéből koromfekete füst száll fel, és kellemetlen szagok terjengenek a levegőben. Ennek az az oka, hogy a lakó tiltott tüzelőanyagot vagy rendkívül rossz technikát használ háza felmelegítésére. A hatályos jogszabály szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb.), a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parketta például már kezelt fának számít, de a farostlemez is az, így kályhában nem szabad égetni ezeket. A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor rákot vagy más súlyos egészségkárosodást okozó mérgek szabadulnak fel nagyobb mennyiségben. A nagy mennyiségben illegálisan használt tüzelőanyagok idővel a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkretehetik.

Ez az én kályhám, ma délután. Fa ég benne.
photo_camera Ez az én kályhám, ma délután. Fa ég benne.
És így néz ki a kéményem, amikor fullon lobog alatta a tűz, rendes száraz tüzifával
photo_camera És így néz ki a kéményem, amikor fullon lobog alatta a tűz, rendes száraz tüzifával

A legális szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Ha szén vagy fa között kell választanunk, válasszuk inkább a fát, mert a szén füstje ötször több karcinogén anyagot tartalmaz! A fatüzelés ráadásul elvben megújuló technika, hiszen az égetésekor felszabaduló szén-dioxid az erdőben ismét megkötődik, megint fa lesz belőle. A fosszilis energiaforrások – szén és földgáz – égetésekor keletkező szén-dioxid viszont néhány millió évre a légkörben marad.

Ha a távolból jön a meleg

A távfűtéses lakások felmelegítésére általában nem megújuló energiaforrásokat szoktuk használni, de ma már van az országban olyan távfűtő rendszer, ahol fát, szalmát égetnek esetleg geotermikus energia a hőforrás. De távfűtéses lakásban is tudunk tenni a környezet védelméért, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A legtöbb lakásban már tudjuk szabályozni, hogy milyen meleg legyen a radiátor, mekkora hőfokon menjen a fűtés. Szobahőmérséklet tartományában 1 C° csökkentés 3-5% energia-megtakarítást eredményez.

A nappali levegője általános ajánlásként elég, ha 21 Celsius- fokos, a hálószoba pedig 18-19 Celsius-fokos, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy az életterek között ne legyen nagy differencia. A páratartalomra is ügyelni kell: 40-60 %-os páratartalom az ideális.

Ha gázzal fűtesz

Ha 22 C° helyett 21 C°-ra fűtöd csak a lakást, egy gázfűtéses, átlagos méretű lakásnál ez körülbelül évi 12 500 Ft évi megtakarítást és 120 kg széndioxid-kibocsátás csökkenést fog eredményezni.

Konvektor. Tekerd le lécci, ha elmész otthonról!
photo_camera Konvektor. Tekerd le lécci, ha elmész otthonról!

Ha bármivel fűtesz

Ha hosszabb időre elmész otthonról, ne felejtsd el lecsavarni a termosztátot, a konvektort, hagyd előtte leégni a kályhát, ne menjen feleslegesen a fűtés, amíg nem vagytok otthon! Figyelj oda rá, hogy ne fűtsd túl a lakást, inkább vegyél fel egy pulóvert! Sötétedéskor húzd be a függönyt, ezzel megakadályozhatod, hogy a meleg levegő az ablakokon kiszökjön. Figyelj oda rá, hogy lehetőleg ne legyenek eltakarva a fűtőtestek (ne legyenek előtte bútorok, vagy ne lógjon rá a függöny), mert ez is megakadályozza a hő megfelelő áramlását. A szellőztetést inkább oldd meg 3-5 percre szélesre tárt ablakokkal, ahelyett, hogy hosszú időre résnyire nyitva hagynád őket.

Magyarországon az energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Kis odafigyeléssel könnyedén megspórolhatnánk ennek 10%-át!

Ha mélyebben érdekel a téma, további tippeket találsz a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán, valamint a nemnehez.hu weboldalon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.