Gyárfás: Olyan ez, mint amikor az ember valakit simogatni akar és ráütnek a kezére

sport
2016 november 16., 11:50
comments 293

Hosszú Katinka kedden adott ki egy közleményt, arról, hogy milyen méltatlan körülmények között kellett felkészülniük az olimpiára, illetve hogy milyen rossz a viszonyuk a szövetséggel. A közlemény végén Gyárfás Tamás lemondását is kérte, mint írta,

Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát és mondjon le tisztségéről!

Az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás szerdán válaszolt az újságírók kérdéseire. Egyrészt összefoglalta a keddi közleményét az úszószövetségnek: hogy Hosszú Katinka eredményét nagyon nagyra tartják, "csak így tovább". Ugyanakkor a közlemény váratlanul érte őket, mivel azt hitték, hogy a korábbi viták után most már nyugalmi időszak van, nem tudott arról, hogy Hosszú bármelyik kérését ne teljesítette volna a szövetség.

Minden idegszálunkkal azon voltunk, hogy legyen megbékélés, nyugalom.

- mondta Gyárfás, aki méltatlannak tartja azt az állítást, hogy ők ne támogatták volna Katinkát. Elmondta azt is, hogy rossz érzés neki erről beszélni, de ha provokálják, elmondja, hogy annak idején ő járt a Vasas edzőjénél, hogy vegyék fel Katinkát, de ő járta ki a szponzorautót is.

Hosszúnak az az állítása pedig abszurd, hogy Gyárfás azt javasolta volna 2008-ban neki, hogy vonuljon vissza, aki ismeri, tudja, hogy ilyen sosem javasolna sportolónak.

Megalázó, kellemetlen, kínos ez a magyarázkodás Gyárfás szerint, de a sportág érdekében szükség van rá: évente egyszer jön egy ilyen váratlan megnyilvánulás és az ember tehetetlen.

Gyárfásban tegnap felmerült, hogy leköszönjön az ügy hatására. Többekkel konzultált, hogy kell-e ez neki és a válasz az volt, hogy

"Te kellesz nekünk."

Ezért nem mond le.

"Ha mindenki lemondana, akit ösztönöznek ebben az országban, lassan már üres lenne a Parlament."

De Hosszúnak joga van a közgyűlésen erre javaslatot tennie és ha a tagság ezt támogatja, akkor távozik.

Idén amúgy a felkészülése mellé 15 millió forintot adna neki a szövetség, de előbb írnak neki egy levelet, hogy elfogadja-e.

Olyan ez, mint ha az ember valakit meg akarna simogatni és ráütnek a kezére, mondta Gyárfás, aki visszaidézte azt az időszakot, amikor Hosszú még csodálatos és mosolygós volt, de edzője vagy nem akar találgatni minek a hatására, megváltozott.

Gyárfás beszélt arról is, hogy ők nyitottak, párbeszédet akarnak. Arra a kérdésre, hogy tartanak-e attól, más úszók is csatlakozhatnak Hosszúhoz, Gyárfás elmondta, hogy igen, félnek ettől.

Az úszószövetség elnöke üzent is Hosszúnak: nem tudja úgy megsérteni, hogy ne tárgyaljon vele a sportág érdekében, azaz bármi áron leülnének vele tárgyalni, hogy mit tehetnek az eredményessége érdekében. Nem tudják kitalálni ugyanis, hogy mit akar. A személyi kérdés vagy lemondás nem ilyen téma.

Utoljára tavaly októberben beszéltek, akkor a promóciós filmben való szereplésről volt szó, amit elsőnek elvállalt Hosszú ingyen Gyárfás elmondása szerint, később azonban pénzt kért volna. Ekkor Gyárfás nem kívánta többet Hosszú szereplését és szerinte ezzel sértette meg.

Arról is beszélt, hogy nem tudja, mit tehetnének még, hogy rendeződjön a viszony.

Térdeljek le? Ha ezen múlik, letérdelek. Jó fotó lesz.

- mondta Gyárfás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.