Orbán szerint az internet ugyanolyan fontos, mint a tej meg a kenyér

POLITIKA
2016 november 17., 19:33
comments 192

Orbán Viktor csütörtökön a Regionális Digitális Konferencián beszélt arról, hogy a kormány jövőre 27-ről 18 százalékra csökkentené az internet áfája, amit 2018-ban pedig 5 százalékra vinnének le, de ezt az Európai Unió most nem fogadja el.

Beszélt arról is, hogy a digitális szolgáltatások ma már ugyanolyan fontosak, mint a tej meg a kenyér, ugynaúgy hozzátartozik a sikers élethez a digitális szolgáltatásokhoz való olcsó hozzáférés.

Ezért arra kért a jelen lévő Günther Oettingert, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosát, hogy járjon közbe az áfacsökkentésért. Ez nem biztos, hogy könnyen fog menni, mert Oettinger most éppen egy korábbi találkozójuk miatt keveredett európai botrányba, mivel kiderült, hogy az oroszok egyik lobbistájának magángépével érkezett Budapestre, hogy a paksi bővítésről egyeztessenek.

Orbán Viktor a budapesti Regionális Digitális Konferencián - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
photo_camera Orbán Viktor a budapesti Regionális Digitális Konferencián - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök szerint a digitalizáció óriási lehetőség és komoly veszélyforrás is. Úgy látja, hogy az amerikai elnökválasztás tanulságai bizonyítják, hogy milyen megrázkódtató hatásokkal járt a globalizációval szembeni aggodalom. Komoly társadalmi ellenállás fejlődhet ki a globalizációval és a digitalizációval szemben, ha annak kedvező hatásai egyenlőtlenül oszlanak meg. Azt mondta, a digitális forradalom nem csak szilícium-völgyeket tud teremteni, hanem rozsdaövezeteket is.

A miniszterelnök szerint a politikai vezetők feladata, hogy a digitalizáció folyamatait bölcsen kezeljék, irányítsák. Ebben a kelet-közép-európai régió országainak óriási növekedési potenciál rejlik, mivel nem segély, hanem munka alapú gazdaságok. Az új korszak nyertesei és vesztesei között a verseny ott dől el, hogyan tudják a digitalizáció eredményeit átültetni a gazdaságba .

Orbán beszélt arról is, hogy a digitalizációt a közjó szolgálatába kell állítani, kiszűrve a negatív hatásokat, ebben az első feladat, hogy senki ne szoruljon ki a digitalizáció nyújtotta lehetőségekből, annak minden állampolgár számára elérhetővé kell válnia. Szerinte van esély arra, hogy legalább annyi új állás jöjjön létre a digitalizáció nyomán, mint amennyi megszűnik.

Varga Mihály pedig arról beszélt, hogy a társasági adókulcs egységesen 9 százalékra csökkentése után 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, az adókulcs csökkentésével a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban. A miniszter a Regionális Digitális Konferencia szünetében tartott rövid sajtótájékoztatón azt mondta, ezt a javaslatot el tudják fogadni a munkaadókkal és munkavállalókkal való péntek délelőtti tárgyaláson.

Már a héten le szeretnék zárni a tárgyalásokat, hogy a jövő héten be tudja nyújtani a parlamentnek a tervezett javaslatokat. Szerinte ezzel reális lehetőség nyílna arra, hogy már január elsejével életbe lépjenek a módosítások, ami jó alapot teremtene arra, hogy a gazdasági növekedés a mostani 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedjen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.