Drónfelvételek alapján nagyon szépen felújították a Rogán család balatoni nyaralóját

politika
2016 november 19., 08:28
comments 273

Az Átlátszó ír arról, hogy drónfelvételek alapján komoly felújítások zajlottak abban a balatonlellei nyaralóban, ami Rogán Antal és testvére, Rogán Valéria birtokában van.

A tulajdoni lap szerint a Honvéd utca 27. szám alatt található ingatlan 2008-ban került egy szakonyfalui idős asszony, Majczán Ferencné birtokába. Az akkori sajtóhírek szerint a nő Rogán Antal nagyanyja. Sosem derült ki, hogy miből futotta neki az akkor is több tízmillió forintos ingatlanra.

A nő pár hónappal később meghalt, a tulajdoni jog Rogán Antalra és testvérére szállt. Mivel a fideszes politikus örökölte az ingatlant, eredetével nem kellett sosem elszámolnia. Rogán testvére is politikus amúgy, Szakonyfalu polgármestere.

Fotó: Átlátszó.hu
photo_camera Fotó: Átlátszó.hu

Az Átlátszó szerint egy hasonló nyaraló a Balatonnál 50 és 100 millió forint körüli áron kelhet el. Tavaly szeptembertől pedig idén tavaszig komoly munkálatok zajlottak a helyszínen, a lap cikke szerint újraparkosították a területet, kicserélték a térköveket, megemelték a kerítést és egy nagyobb medencét is építettek. A lap helyi forrásai szerint jelentős beltéri munkák is zajlottak ezzel párhuzamosan.

Megkeresték a propagandaminisztérium sajtóosztályát, többek között arra voltak kíváncsiak, hogy megtörtént-e a felújítás, és ha igen, milyen forrásokból fedezték ezt.

A minisztérium válasza így hangzott:

„Azt, hogy a Rogán Antal társtulajdonában lévő balatonlellei nyaralóban történt-e bármilyen változtatás alapvetően magánügynek tartjuk. Állításai azonban erősen túlzóak, semmilyen engedélyköteles változtatás, érdemi nagy felújítás nem történt. Rogán Antal és az ingatlan társtulajdonosa minden költséget közösen viselnek.”

Ezután a lap ismét a sajtóosztályhoz fordult, és mivel ezek szerint érdemi nagy felújítás nem történt, gondolták, semmi akadálya, hogy a minisztérium nyilvánosságra hozza a felújítással kapcsolatos számlákat.

Nem is tévedhettek volna nagyobbat.

A minisztérium második válasza így hangzott:

„Ahogyan azt már a tegnapi nap folyamán is jeleztük, ez magányügy, megkeresésében erősen túlzó állítások szerepelnek. Rogán Antal vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének eleget tett. Kérjük, küldje el a jogszabályi hivatkozást, hogy mi alapján kéri miniszter úrtól a megkeresésében szereplő számlákat.”

És igen, jogszabály erre valóban nem kötelezi a minisztert, de mivel Rogán Antallal kapcsolatban rendszeresen merül fel a kérdés, hogy hogyan tud ilyen körülmények között élni a bevallott jövedelméből, ha valóban nem volt komolyabb felújítás az ingatlanon, biztos nem ártott volna a miniszter megítélésének a számlák nyilvánosságra hozatala.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.