Trump saját cégének követelt építési engedélyt az argentin elnöktől

külföld
2016 november 21., 17:51
comments 120

Nem hordott még akkora összeférhetetlenséget a hátán a Föld, mint amit Donald Trump elnöksége és cégbirodalma magával hozott: a Trump Organization például az egész bolygóra kiterjedő üzleti tevékenységet végez, ami mostantól megkerülhetetlen kérdés lesz az amerikai külpolitikában. A CBS-nek adott interjújában ugyan arról beszélt, hogy őt már nem érdekli, mi lesz a cégeivel, de vannak arra utaló jelek, hogy ennek a fordítottja igaz.

(Trump nem él azzal a gyakorlattal, amivel az eddigi elnökök, tehát hogy egy olyan alapba rakná az összes vagyoneszközét, aminek a vezetésére nem lát rá. Erre nem is kötelezi törvény, legfeljebb a szokások. Ehelyett gyerekeire bízná cégcsoportját, nekik a kormányzatban is szán szerepet.)

Most például az szivárgott ki, hogy nem akármiről beszélgetett az argentin elnökkel, Mauricio Macrival, amikor utóbbi felhívta őt november 14-én. Az egyik legismertebb argentin újságíró, Jorge Lanata mondta ezt egy argentin tévéműsorban:

„Macri felhívta őt [mármint Trumpot]. Eddig még nem írta meg senki, de Trump arra kérte Macrit, hogy intézze el az ő Buenos Aires-i építkezésének engedélyeit, szóval nem csak a geopolitikáról csevegtek.”

Azaz a megválasztott amerikai elnök arra használta bemutatkozó beszélgetését az argentin elnökkel, hogy magáncége projektjének érjen el kedvezményeket. (Trump argentin üzleti partnere, Felipe Yaryura egyébként ott volt a jelölt eredményváró buliján is.)

Pár napja indiai üzletemberekkel tárgyalt, szintén az elnöki megválasztását követően, szintén a cégcsoportjának projektjeiről.

link Forrás

De Trumpnak komoly üzleti érdekeltségei vannak Törökországban, Oroszországban, Szaúd-Arábiában és még ezer helyen – ahogyan többek között a Newsweek vagy a Washington Post is összeszedte –, szóval érdekes lesz figyelni, hogyan hat az új amerikai külpolitikára az elnök személyes üzleti viszonyrendszere. (La Nación, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.