Két éve letartóztatták Budapesten, mert fajvédő konferenciát szervezett. Ma a Trump-világ egyik főembere

politika
2016 november 21., 04:27
comments 153
link Forrás


"Azt kell, hogy mondjam, nem gondoltam volna ezt két éve, amikor láttam, hogyan tartóztatják le ezeket az embereket egy koszos budapesti bárban."

A Twitter-posztot Max Seddon, a Buzzfeed tudósítója tette ki, ezzel pedig felidézett egy két éve történt, mára teljesen elfelejtett epizódot.

2014 októberében az amerikai National Policy Institute nevű szervezet fajvédő konferenciát tervezett Budapestre. Pintér Sándor belügyminiszter akkor beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a konferenciára érkező külföldi résztvevőkkel szemben. Akkor „közismerten rasszista nézeteket terjesztő” előadóknak nevezte őket.

A kormány akkor közleményt adott ki arról, hogy élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő, a kisebbségeket vallás és származás miatt sértő szerveződéstől, így a radikális konferenciától is.

"A rendezvényt a szélsőséges körök arra akarják felhasználni, hogy lejárassák Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt"

– írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A konferencia főszervezője, Richard Spencer viszont már Budapesten volt, mire életbe lépett volna a tiltás, adott is interjút a Népszabadságnak. A konferenciát a tiltakozások hatására titokban akarták megtartani.

A tervezett indulás előtti estén Spencert letartóztatták egy budapesti bárban.

link Forrás


"Azt gondoltuk, nem lesz problémánk. Azt hittük, a kormányt nem érdekli. De erkölcsileg így is nekünk van igazunk" - mondta akkor Richard Spencer a Buzzfeednek. Ez még a magyar kormány bevándorlóellenes fordulata előtt volt, de már azután, hogy Orbán meghirdette az illiberális demokráciát, és látványosan Oroszország felé fordult. A konferenciára hivatalos volt Alekszander Dugin, Putyin ideológusa is.

Na de miért érdekes most Spencer?

Mert ő a Donald Trump körüli szellemi erőtér, az alt right meghatározó alakja, konkrétan a kifejezés is tőle származik, 2010-ben indított egy honlapot Alternative Right címmel. Az alt rightról itt írtunk részletesen, Spencer pedig épp a múlt héten nyilatkozta azt, hogy elképzeléseik Trump győzelmével kerülnek be végre a mainstreambe.

A magyar kormány azóta már máshogy értékeli ezt a politikát.

"A világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára. Most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára" - mondta Orbán Viktor Trump győzelme után, amit a demokrácia működéseként ünnepelt.

Arról persze nincs szó, hogy Spencer formális szerepet kapna az amerikai kormányban. Arra viszont számít, hogy az alt right innentől növekedni fog, és meghatározó szerepet kap az amerikai jobboldalon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.