Trump első elnöki munkanapján fel fogja mondani a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt

külföld
2016 november 22., 05:26
comments 169

Videóüzenetben fordult az amerikaiakhoz Donald Trump, hogy összefoglalja, mivel fog majd telni első munkanapja a Fehér Házban januárban, beiktatása után. Bár eddig is lehetett sejteni, de most még egyértelműbben elmondta, hogy a a 2015-ben létrejött, Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi egyezmény felmondásával fog kezdeni.

A TPP-ben tizenkét a világgazdaság 40 százalékát összehozó ország venne részt, az USA mellett Ausztrália, Kanada, Japán, Malajzia, Mexikó, Peru, Vietnam, Chile, Szingapúr és Új-Zéland.

link Forrás

Trump emellett ígéretet tett videóüzenetében a széntermelésre vonatkozó "állásgyilkos" szigorítások eltörlésére is. (Hogy ez milyen környezetvédelmi következményekkel járhat az egész bolygóra nézve, részletesebben is foglalkoztunk korábban.)

A leendő amerikai elnök ugyanakkor nem említette első teendői között sem az Obama-féle általános egészségbiztosítás, az Obamacare felrúgását, sem a mexikói határra ígért fal megépítését.

Elemzők szerint ha az USA valóban kiugrik a Csendes-óceániai szabadkereskedelmi egyezményből, akkor Kína veheti át a szerepét. Az amerikai kiszállással főleg olyan országok gazdasága járhat rosszul, mint Vietnam vagy Malajzia, melyek nagyban támaszkodtak volna most az amerikai importra.

Trump összesen amúgy hat elnöki rendeletet jelentett be első munkanapjára. AZ említett kettő mellett még megígérte, hogy csökkenteni fogja a gazdaságra vonatkozó megszorító szabályokat, elrendel egy cybertámadások elleni tervet, vizsgálatot indít az amerikai munkásokat hátrányosan érintő vízumvisszaélések miatt és öt évre eltiltja az egykori kormánytagokat attól, hogy lobbisták legyenek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.