Trump összehívta, majd durván elküldte a büdös francba az amerikai média teljes elitjét

külföld
2016 november 22., 10:43
comments 649

Donald Trump hétfőn bebizonyította, hogy nem egyszerűen beszólós kommentelő, hanem igazi hús-vér troll is, mindezt az amerikai médiatörténet egyik legfurcsább eseményén.

Amikor a megválasztott elnök stábja összehívta az amerikai tömegmédia elitjét – vagyis a legnagyobb tévétársaságok, az NBC, az ABC, a CBS, a Fox News, a CNN és az MSNBC vezetőit és legfontosabb képernyős arcait – hogy off the record, vagyis egymás között beszélgessenek egyet, a felek azt hitték, arról lesz szó, hogyan tudnak mindkét félnek gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a hírtévék és az elnöki stáb között. Nagyobbat nem is tévedhettek volna.

A várt békülékenység, konstruktivitás, csatabárdelásás és jövő felé fordulás helyett Trump a róla elnevezett toronyházban a 30-40 meghívottal bezárkózott egy tárgyalóterembe, majd fogta magát, vett egy nagy levegőt és úgy lecseszte őket, mint a pengős malacot. De úgy, hogy szépen sorra vette azokat, akiket a legjobban rühell, és egyenként elmondta, hogy szerinte mekkora szégyentelen hazudozók.

„Olyan volt, mint egy kibaszott kivégzőosztag”

– idézte fel a New York Postnak egy jelenlévő.

Képzeljük el a helyzetet: ott ül a teljes tévés elit és Trump stábja udvariasan mosolyogva egymásra, ekkor szólásra emelkedik a megválasztott amerikai elnök, és azzal kezdi, hogy odafordul Jeff Zuckerhez, a CNN elnökéhez, és ezt mondja neki:

„Utálom a csatornáját. A CNN-nél mindenki hazudozó, szégyellheti magát.”

Több névtelen forrás szerint olyanokat is mondott, hogy

„Egy hazudozókkal teli szobában ülünk, a csaló, becstelen médiával, akik mindenben tévedtek.”

Az alaphang megadása után sorra vette a sérelmeit. Volt, akinek névvel, volt, akinek név nélkül szólt be.

A lecseszett nagykutyák állítólag nem szóltak vissza direktben, de nem is hagyták teljesen válasz nélkül az agresszív sértegetést, amennyiben kellemetlen kérdéseket tettek fel Trumpnak, például arról, hogy hogyan fog Washingtonban élni, miközben a családja New Yorkban marad.

Ma újabb durva beszólások várhatók, mivel a megválasztott elnök Arthur Sulzbergerrel, az általa féktelenül gyűlölt New York Times kiadójával, illetve a lap vezető munkatársaival találkozik.

Bár Trump világ életében durván beszólós fickó volt, az amerikai tömegmédia elleni primitív kirohanásai alapvetően igencsak meglepőek. Trump ugyanis nagyjából olyasmi figura volt világ életében, mint nálunk mondjuk Torgyán József: vadakat mondott, néha médiázott is egy jóízűt, de ezt sosem lehetett komolyan venni, hiszen közben igazából baromi jóban volt az újságírókkal, mivel pontosan tudta, hogy nem kis részben belőlük él. Valójában nagy médiakedvenc volt, akit a tévék és lapok kézről-kézre adtak egy jó idézet végett. Nem véletlen, hogy óriási médiafogyasztó és rengeteget nézi a tévét.

A mostani kampányban pedig semeddig sem jutott volna, ha emiatt a liblingstátusza miatt a republikánus előválasztás idején nem kap olyan fergetegesen sok ingyen szereplési lehetőséget, a legtöbbet a liberális csatornákon. A kampányban ugyan egészen elképesztő sértéseket vágott a tévékhez és általában a médiához, akikről fantasztikus összeesküvés-elméletei is voltak, de ezt az előélete miatt is ideiglenes állapotnak hitték sokan. Elnökként már eleve nem is lenne érdeke a háborús helyzet fenntartása. De egyelőre úgy néz ki, hogy vagy a korábbi élete volt képmutatás, vagy most túlzottan beleragadt a médiahazugozó szerepébe.

(New York Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.