Ezt jelenti Trump a világnak

külföld
2016 november 24., 19:02

Donald Trump amerikai elnökké választása annyira meglepte a világ jelentős részét, hogy utána napokig mindenki csak a fejét vakarta. Mi lesz? Minden más lesz? Vagy esetleg nem változik semmi? A spekulálást nem könnyíti, hogy Trump a kampányban egészen hihetetlen dolgokat ígért, majd választási győzelme után természetesen elkezdett ezekből visszatalálni. Ma már ott tartunk, hogy Hillary Clinton nem lesz lecsukva, és mégsem olyan nagy marhaság, hogy a globális felmelegedést bizony a környezetszennyezés okozza.

A hivatásos spekulálóknak, újságíróknak, profi és amatőr szakértőknek viszont olyan aranybánya ez az időszak, amiből egy Donald Trump ízlésének megfelelő fürdőszobát is be lehetne burkolni.

Egymás után születnek a “Mit jelent Donald Trump a…” című cikkek, olyan változatos témákban, mint a felsőoktatás (fene tudja, de a szegény gyerekeknek nem lesz könnyű) vagy a techipar (fene tudja, de az alternatív energiaforrásokkal kísérletezőknek nem lesz könnyű). Azt is tudjuk már, hogy mit jelent Trump elnök a bornak (a befektetésre csúcsborokat árusítóknak könnyebb lehet, a szegény vendégmunkásokat alkalmazó kaliforniai borászatoknak rossz) és a szexmunkásoknak (rettegés az apokalipszistől, de eddig se volt jobb), és ha valaki igazán bátornak érzi magát, fusson neki a Marketwatch „Mit jelent Donald Trump az egyes amerikai iparágaknak?” összeállításának.

Ez a cikk viszont az Amerikán kívüli véleményeket és jóslatokat gyűjti össze. Trump megválasztásának híre a világ egészen távoli helyeit is meg- és felrázta. Ha Hillary Clinton nyer, a világnak azok az országai is pontosan tudták volna, hogy mire számíthatnak, amelyek egyébként nem örültek volna Amerika első női elnökének. Trump viszont olyan, amilyennek Winston Churchill nevezte Oroszországot:

egy rejtélybe csomagolt talány.

A rejtélyeket viszont mindenki szereti, még ha kicsit tart is tőlük. Ennek köszönhetően az utóbbi napokban nem volt a világnak olyan eldugott szeglete, ahol a helyi lap ne tette volna fel a kérdést: „Mit jelenthet Trump…?”. És sokan még értelmes válaszokat is tudtak erre adni. Itt van néhány az érdekesebbek közül.

Indiai hindu nacionalisták édességgel etetik Amerika új elnökét. AFP PHOTO / PRAKASH SINGH
photo_camera Indiai hindu nacionalisták édességgel etetik Amerika új elnökét. AFP PHOTO / PRAKASH SINGH

AFGANISZTÁN

„Trump tudatlansága a tálibokkal kapcsolatban jó hír az afganisztáni hadurak és drogbárók által működtetett biztonsági szolgálatoknak és feketegazdaságnak, valamint a velük együttműködő pakisztáni titkosszolgálatoknak is.”

AFRIKA

„Trump nem rajong a külföldi segélyekért, így a széleskörű amerikai segélyprogramok jóval kevésbé lesznek széleskörűek.”

AUSZTRÁLIA

„A világ megváltozott, és így Ausztáliának is változnia kell. A seriff nyugdíjba ment, és így a helyettesének sem marad munka. Meg kell találnunk a saját utunkat előre.”

ÁZSIA

„A legrosszabb esetben a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai feszültségek egymást erősíthetik.”

BRAZÍLIA

„Akárki az elnökük, nem igazán tudunk hozzáférni az amerikai piachoz. Meg kell várnunk, hogy beváltja-e az ígéretét, és tényleg bekeményít Kínával szemben.”

DÉL-AFRIKA

„Még az öltönyei egy része sem amerikai gyártmány.”

DÉL-KOREA

„Trump elnökként nem maradhat azon az állásponton, hogy Dél-Koreának és Japánnak atomfegyverekre van szüksége. Ez mindent felborítana, amit az amerikai külpolitika az atomkorszak eleje óta tett.”

DÉLKELET-ÁZSIA

„A délkelet-ázsiai országok az utóbbi évtizedekben megszokták az amerikaiak politikai és katonai jelenlétét, valamint hogy ők a világ legnagyobb importőrei. Ez mind meg fog változni.”

ÉSZAK-KOREA

„Az észak-koreai vezetés biztosan ujjong, és próbára fogják tenni az új amerikai kormány elszántságát.”

GÖRÖGORSZÁG

„Ne csapjuk be magunkat. Amerikának van most elég baja, és Görögország problémái semmilyen elnökük százas listájára nem férnének rá.”

GRÖNLAND

„Grönland földrajzi helyzetének köszönhetően falat képez Észak-Amerika és a sarkvidék többi része közt, és stratégiai fontosságú ütközözóna Kína, Észak-Korea, Oroszország és Irán felé. ”

GUYANA

„A status quo a helyén fog maradni ami a Karib-térséggel kapcsolatos külkapcsolati és külkereskedelmi kérdéseket illeti, és nem lesz nagy változás a bevándorlási ügyekben sem.”

INDIA

„Trump minden bizonnyal jobb hozzáférést követel majd az indiai piacokhoz, különösen az amerikai hadiipar számára, miközben otthon olyan protekcionista politikát folytat, amivel nem kedvez Indiának.”

INDONÉZIA

„Amennyiben Trump tényleg protekcionista politikát foltat, Dzsakarta kénytelen lesz Peking felé fordulni.”

IRÁN

„Amennyiben az Irán és Amerika közötti konfliktus fokozódik, az iráni politika mérsékeltebb erői teljesen marginalizálódhatnak.”

IZRAEL

„Trump azt mondta, hogy az amerikai követséget átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe, és nem a kétállami megoldásban látja az izraeli-palesztin konfliktus megoldását. Ha ez tényleg így lesz Amerikát többé nem fogják pártatlan döntőbíraként elfogadni a béketárgyalásokon. ”

JAPÁN

„Trump gondolatai a Japánnal folytatott kereskedelemről leragadtak az 1980-90-es évek kereskedelmi súrlódásainál, és így nem különösebben aggasztóak. Az viszont igen, hogy mihez kezd majd Kínával.”

KANADA

„Kanada érdekeit gyakrabban szolgálták a republikánus amerikai kormányok, amelyek hajlamosabbak a kereskedelemliberalizációnak és a magánszférának kedvezni, mint a protekcionistább demokraták.”

KENYA

„A kenyai kormány számára aggasztó a kérdés, hogy továbbra is számíthatnak-e amerikai gazdasági segítségre, különösen az egészségügy területén.”

KÍNA

„Trumpnak tisztában kell lennie azzal, hogy a kampányígéretei ugyan eljuttatták a Fehér Házba, de amennyiben meg is valósítja ezeket, az tönkretenné az elnökségét.”

KOLUMBIA

„Bár Trump vadul kritizálta a szabadkereskedelmi megállapodásokat, a Kolumbiával megkötöttel kapcsolatban nem nagyon szólalt meg, mégpedig azért, mert az nagyon hasznos Amerika számára.”

KÖZEL-KELET

„A szírek és a palesztinok fogják a legjobban megszenvedni a menekültek előtt becsukódó ajtókat.”

KÖZÉP-ÁZSIA

„Elnöki szinten a régió vezetői - különösen ami a kazah Nazarbayevet és az özbég Mirzijovjevet illeti - észre fogják venni, hogy Trumpban is megvan az az antidemokratikus ösztön, amely főleg a médiától és a tüntetésektől irtózik.”

KUBA

„Nem világos, mit gondol a 85 éves kommunista vezető az egykori valóságshow-szereplőről.”

KÖZÉP-AMERIKA

„Mivel az új amerikai kormány csökkenteni akarja a bevándorlók számát, Közép-Amerikában sokan abban bíznak, hogy ez akár a gazdasági és biztonságpolitikai segélyprogramok életben tartását jelentheti, hiszen ezek az elvándorlás elleni harc leghatékonyabb eszközei.”

MEXIKÓ

„Sötét napok jönnek.”

NEPÁL

„Amerika hátrébb lépése a globális ügyektől azt is jelentheti, hogy a kis stratégiai jelentőségű országok teljesen eljelentéktelenednek az USA külpolitikusainak szemében. ”

NIGÉRIA

„Trump valószínűleg nem fogja betartani a klímavédelmi egyezményeket, és ez lehetőséget nyit Nigéria számára, hogy kiaknázza a széntartalékaiban rejlő lehetőségeket.”

OROSZORSZÁG

„A maga módján Trump ugyanúgy meg fogja próbálni új alapokra helyezni az amerikai-orosz kapcsolatokat, mint ahogy Obamának nem sikerült 2009-ben.”

ÖRMÉNYORSZÁG

„A kiszámíthatatlan hírű Trump váratlanul akár az örmény népirtás tényét is elismerheti.”

PAKISZTÁN

„Washintonban már megoldhatatlan geopolitikai problémaként tekintenek Pakisztánra, amelynek Afganisztánnal és Kínával kapcsolatos stratégiai jelentőségén vagy túlléptek, vagy Indiával helyettesítették.”

SZAÚD-ARÁBIA

„A szaúdiak készen állnak együttműködni Irán és csatlósai ellen.”

SZERBIA

„Ha rá is tudna bökni Szerbiára a világtérképen, az csak azért lehet, mert a szlovén felesége súgott neki.”

SZÍRIA

„Attól függően, hogy végül ki lesz a külügyminiszter, Trump hozzáállása Szíriához talán nem lesz az a radikális váltás, amitől sokan félnek”

SZUDÁN

„Sem Trump, sem a most pozíciókért harcoló tanácsadói nem említették egyetlen egyszer sem Szudánt a kampányban.”

TAJVAN

„Ironikus, de Trump izolacionaista politikája azt is jelentjeti, hogy az előző amerikai kormányoknál hajlandóbb lenne fegyvereket eladni Tajvannak. ”

TÖRÖKORSZÁG

„Amennyiben a török és az amerikai érdekek összeütközésbe kerülnek a Közel-Keleten, a Trump-kormány hajlamos lenne Törökországot a szélsőséges iszlám vezető erejeként ábrázolni.”

ÚJ-ZÉLAND

„Az USA Új-Zéland harmadik legnagyobb exportpartnere, és amennyiben az amerikaiak csökkentik az importjaikat, az hatással lenne Új-Zéland növekedési kilátásaira.”

UKRAJNA

„Az ukrán vezetők abban bíznak, hogy bérmit is mondott eddig, Trump nem fog Amerika orosz- és ukránpolitikáján változtatni.”

VENEZUELA

„Trump nagyon hisz a meglepetés erejében. Hiba lenne megjósolni, hogy mit fog tenni Venezuelában vagy bárhol máshol. Nem tudjuk, és nem is fogjuk tudni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.