Váltságdíjat követelő hackerek vették át az irányítást a San Franciscó-i villamos fölött

INTERNET
2016 november 28., 08:40
comments 64

Hackerek vették át az uralmat a hévhez és villamoshoz hasonlító – városok között és városban is közlekedő – San Franciscó-i kötött pályás tömegközlekedési eszköz rendszere fölött, és váltságdíjat követeltek az ellenőrzés visszaadásáért cserébe.

Fotó: Thomas Bachmann / Wikipedia
photo_camera Az illusztráción egy teljesen más, San Franciscóra jellemző közlekedési eszköz látható (Fotó: Thomas Bachmann / Wikipedia)

„You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter”

– ezzel az üzenettel vették át az irányítást péntek délután a San Francisco Municipal Railway számítógépes automata rendszere fölött, így a hévszerű még szombaton sem járt menetrendszerűen.

Japánban még nagyobb a para

Hackerek hatoltak be a japán védelmi minisztérium és a védelmi erő közös számítógépes rendszerébe. A tárca szeptemberben fedezte fel, hogy kibertámadás érte a szárazföldi önvédelmi erők komputeres rendszerét. Olyan szintű szervezett támadást követtek el, ami felveti annak gyanúját, hogy egy állam állhat a hátterében – közölték.

A Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy bizonyos információk kiszivárogtak a támadás miatt, de nem tudni, mekkora a teljes kár.

A védelmi tárca szóvivője cáfolta a jelentést. Szaito Maszakazu, a védelmi minisztérium kibervédelemért felelős magas rangú tisztviselője nem volt hajlandó kommentálni a hírt.

A Kyodo úgy tudja, hogy a támadás a hadsereg bázisait és táborait összekötő védelmi információs infrastruktúra, egy nagy sebességű, nagy kapacitású számítógépes hálózatát érte. A hackerek a Nemzeti Védelmi Akadémia és a Nemzeti Védelmi Egészségügyi Kollégium számítógépeibe hatoltak be, amiket átjáróként használtak, hogy hozzáférjenek a szárazföldi védelmi erők számítógépes rendszeréhez.

Egy számítógépes szakértő szerint – figyelembe véve a rendszer nagyfokú védelmét – a támadás „nagyon kifinomult és jól előkészített” lehetett.

A szárazföldi védelmi erők egy magas rangú tisztviselője azt mondta a Kyodo hírügynökségnek, a „helyzet nagyon súlyos”, és hogy „gyors intézkedéseket kell tenni, hogy ez még egyszer ne forduljon elő”. (The Verge, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.