Belehalt, hogy nem értette az orvosi utasítást

Egészségügy
2016 november 29., 09:54
comments 220

A sebész csak annyit írt a leletére, hogy

kontroll p. e.

Az asszony a mellében levő csomó miatt fodult orvoshoz, a nőgyógyász a sebészhez irányította, aki viszont annyit mondott, hogy nem daganat, csak egy vakarásos sérülés okoz neki kellemetlenséget. A területet fertőtlenítővel kezelte, majd leletével hazaküldte az asszonyt.

A nőnek ugyan továbbra is fájdalmai voltak, de nem nemt vissza a rendelőbe. Talán mert nem tudta, hogy a "kontroll p. e." utasítás azt jelenti, hogy panasz esetén (p. e.) menjen vissza kontrollvizsgálatra. Egy másik orvost keresett fel, aki egy újabb szakértőhöz irányította tovább, de mire megoperálták, a rák már szétterjedt a szervezetében.

Négy évi pereskedés után a Kúria immár jogerősen is helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely ötmillió forint kártérítésre kötelezte a kórházat. Az asszony ezt már nem érte meg.

Ügyvédje, Ábrahám László szerint az ilyen esetek elkerülhetők lennének, ha az orvosi leleteken, zárójelentéseken az orvosi szakkifejezések mellett egy külön fejezetben érthetően, magyarul is elmagyaráznák, hogy milyen a beteg állapota, milyen kezelésre szorul, mik a további teendők. Szerinte a szóbeli tájékoztatás nem feltétlenül elégséges. (Via MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.