Cukiságterror: egy csomó nagy pele valóságos ostrom alá vett egy német iskolát

ÁLLAT
2016 november 29., 15:03
comments 90

Fantasztikus levelet kaptam a Heidelbergben dolgozó Edittől, miután posztot írtam arról, hogy egy magyar irodában az "Egér van a mosogatógépben! Ne nyisd ki!" felirat fogadta a munkatársakat.

link Forrás

Edit erre reagálva azzal kezdte a levelét, hogy

Nem egér, hanem pele, és nem benne volt, hanem alatta.

Amihez ezt a fotót mellékelte:

Amikor kérdezgetni kezdtem, csodálatos dolgokat mesélt a munkahelye, egy német iskola pelehelyzetéről:

Ugye édi!? A tanáriban rohangált és a mosogató alá bújt, miután a másológép túl hangos volt neki. A suli Heidelberg környékén van és erdőszélen áll. Mindig is laktak ott pelék (az álmennyezet fölötti résben), de ahogy az épület öregszik, egyre inkább bejárnak az órára is, mert több helyen kilyukadt a plafon. Leginkább a természettudományokat kedvelik, azon belül is a fizikát és a kémiát.

De mit tesznek egy közismerten befogadó német iskolában, ha pele származású diákok jelennek meg az órákon?

Szerencsére könnyű őket élvefogó csapdával befogni, ha eltévednek. Ilyenkor átvisszük őket a folyó túlsó partjára, és ott szabadon engedjük őket. A baj csak az, hogy az ott lakók ugyanezt csinálják, azaz mi csak keverjük a két populációt, kevesebb pele ettől nem lesz. Egyébként védett faj, nem is lehetni kihívni rá a patkányirtót.

Ez a remek szórakozás egész évben tart vajon? Hát nem egészen, de van, ahol ilyenkor is van remény a pelemegpillantásra.

Elvileg most alszanak, de momentán nálunk van még aktív is, erre utal a napi friss peleszar

- mondja Edit, aki annyira menő, hogy pár éve vadkamerával is felvette, ahogy egy pele a szertárjukban szaladgál:

link Forrás

Olvasónk biológiát meg kémiát tanít, és valamikor októberben fotózta le a csapdába esett pelét.

Hiába hangzik idillinek a pelehelyzet, egy rendes országban mindig van ok aggodalomra, ráadásul a média is egyre peleérzékenyebb:

Most épp pánikolunk, mert elvileg nem foghatunk be engedély nélkül védett állatot - ez ugye Németország. Viszont valahogy muszáj kipaterolni némelyiket, mert szétrágnak mindent. Most épp egy aktivista szülő vizsgáltatja az ürüléket Hanta-vírusra, most volt itt a helyi TV és lefilmezte a lukat a plafonon...Szóval pont jókor jött a kérdésed.

Azt hiszed, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni? Hát tévedsz, mert Edit a beszélgetésünk vége felé húzta elő az adu királyt egy képpel és a hozzá tartozó sztorival:

A sztorihoz az is hozzátartozik, hogy két éve egy elárvult pelekölyköt találtam a folyosón, hazavittem és nálam telelt át. Tavasszal aztán elengedtem, addigra úgy meghízott, hogy minden rómainak összefolyt volna a szájában a víz. De ezt nem ismétlem meg. Rengeteg időnk elment arra, hogy pelét keressünk a lakásban. Este ki kellett engedni, mert nagyon ki akart jönni, felfedező úton volt órákig, aztán valahová bebújt és elaludt (pl. Valamelyik fiókban) Meg szegény egyedül is érezte magát. Azóta a lelenceket inkább leadom egy pelemenhelyen (mert ilyen is van!)

Aki még ennél is többet akar tudni a nagy peléről, az itt talál róla információkat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.