Ausztrál középiskolások 20 dollárból állították elő az alapanyagot a Daraprimhoz, amit Amerikában több 10 ezer dollárért árulnak

külföld
2016 december 01., 08:46
comments 156

20 amerikai dollárból ausztrál középiskolásoknak sikerült előállítani 3,7 grammot a Daraprim nevű gyógyszer kulcsösszetevőjéből, a pyrimethamine-ból. Ez a gyógyszer gyenge immunrendszerű, például terhes nők és HIV-fertőzött betegek fertőzését kezeli.

Tanulók kémiai kísérletet mutatnak be a Bolyai János Gimnázium új természettudományi laboratóriumában Salgótarjánban 2014. február 26-án. Az Öveges-program részeként, kb. 300 millió forintos európai uniós támogatással épült a tíz oktatási intézményt kiszolgáló természettudományos labor.
photo_camera Tanulók kémiai kísérletet mutatnak be a Bolyai János Gimnázium új természettudományi laboratóriumában Salgótarjánban 2014. február 26-án (Fotó: Komka Péter / MTI)

A Daraprim ára az Egyesült Államokban 35 000 és 110 000 dollár között van. Ez az a gyógyszer, amit Martin Shkreli tavaly 55-szörösére drágított. Sydney 17 éves középiskolásai ezután kezdtek el kotyvasztani, hogy megtörjék a monopóliumot. (ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.