Először volt rendes kihívója a gambiai elnöknek 22 éve után, egyből ki is kapott

külföld
2016 december 02., 17:12
comments 95

Meglepetésszerű győzelmet aratott az ellenzéki jelölt a gambiai elnökválasztáson. A választási bizottság pénteken jelentette be, hogy az országot 22 éve irányító Yahya Jammeh kikapott az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Adama Barrowtól.

Adama Barrow, az ellenzéki jelölt -Fotó: AFP/Bangaly Toure
photo_camera Adama Barrow, az ellenzéki jelölt -Fotó: AFP/Bangaly Toure
Az autoriter módszerekkel kormányzó Jammeh, aki korábban arról beszélt, hogy egymilliárd évre kapott mandátumot, elismerte a vereséget. Ha a hatalom átadása is békésen le tud zajlani, akkor Adama Barrow lehet az 1962-ben függetlenné vált ország harmadik elnöke. A győzelméhez nagyban hozzájárult az is, hogy sikerült felsorakoztatnia maga mögé a hét ellenzéki pártot, amivel összehozta legnagyobb ellenzéki szövetséget a függetlenség megszerzése óta.

Yahya Jammeh elnök - Fotó: AFP/Seyllou
photo_camera Yahya Jammeh elnök - Fotó: AFP/Seyllou

Ahogy a választási bizottság bejelentette az eredményt, az országban visszakapcsolták az internetet, amit 36 órával korábban „biztonsági okokra” hivatkozva állítottak le. A főváros utcáit pedig elözönlötték az ünneplő emberek.

Az ellenzéki jelölt, Adama Barrow a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg, miközben Jammeh csak 36,7 százalékot kapott. Jammeh 1994-ben szerezte meg a hatalmat egy puccsal, és azóta ez volt az első olyan választás, amikor komolyabb kihívója akadt. (Guardian/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.