Az ország negyede rossz körülmények között él

érdekes adat
2016 december 03., 13:36
comments 140

A Portfolio.hu számol be arról, hogy az Európai átlaghoz viszonyítva meglehetősen rosszul áll a magyarországi lakáshelyzet, ha a meglévő lakásállomány állapotát és a lakások zsúfoltsági rátáját vizsgáljuk.

A magyar lakosság negyede rossz lakhatási körülmények között él, negyven százalékuk pedig nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly.

Utóbbiban az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot sem. Még rosszabb a magyar adat lakhatási körülmények összehasonlítását nézve: az uniós átlag csupán 15 százalékos,

és Magyarországnál csak három országban rosszabb a helyzet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A rossz lakások területi eloszlása úgy alakul, hogy Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, 4 százalékos az arányuk, a legrosszabb pedig

Dél-Alföldön, ahol a lakások 14 százaléka rossz állapotú.

A Portfolio.hu szerint rossz állapotúnak az a lakás számít:

  • amiben nincs WC vagy fürdőszoba,
  • nincs szennyvízelvezető-csatorna,
  • a fal vályogból épült alapozás nélkül,
  • nincs vezetékes víz,
  • amiben nincs konyha ,
  • és a teljes alapterület 50 négyzetméter vagy ennél kevesebb, illetve a lakás csak egy 12 négyzetméteresnél kisebb szobával rendelkezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.