Kínában pénzutalványt kapnak, akik meglátogatják a nyugdíjas rokonaikat

külföld
2016 december 06., 10:00
comments 27

Az egyik idősek otthona Kelet-Kínában úgy döntött utalványokkal jutalmazzák azokat, akik rendszeresen meglátogatják a rokonaikat. A Szucsoúban működő otthon vezetője vezette be az akciót, mert úgy látják, a rendszeres rokoni látogatások sokat tudnak javítani a bennlakók életminőségén.

Fotó: AFP/Zhang Lei Qd/ IMAGINECHINA
photo_camera Fotó: AFP/Zhang Lei Qd/ IMAGINECHINA

A legnagyobb jutalom, ami a rokonlátogatásért kapni lehet, 200 jüant ér (~8500 forint), de csak azok kaphatnak ekkora értékű utalványt, akik két hónapon belül legalább harmincszor megjelennek náluk. De akik legalább tízszer ránéznek az ott lakó hozzátartozójukra, már számíthatnak valamekkora összegre.

Az otthon vezetője szerint a rendszeres rokonlátogatások száma megugrott, mióta bevezették a jutalomrendszert. Az első körben több mint 30 ezer jüan értékben osztottak ki ajándékutalványokat. A nyugdíjasok sem bánják a dolgot. Az otthonban lakó, 90 éves Wu úr például azt mondta, mióta fizetnek érte, a fia sokkal gyakrabban látogatja meg, mint korábban.

2013-ban külön törvényt hoztak arról, hogy aki nem látogatja meg a szüleit, azt megbüntetik. Arról azonban nincsenek adatok, hogy ezeket a büntetéseket mennyire hajtották végre. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.