Nógrádi György felügyeli a céget, amelyiknek haza kellene hoznia a Sámándobot

POLITIKA
2016 december 06., 05:42
comments 61

Még mindig nem sikerült lebontani a Sámándobnak nevezett magyar pavilont Milánóban, pedig az eredeti határidő idén májusban lejárt. Többek között ennek köszönhető, hogy Szőcs Géza még 2016-ban is a 2015. évi Milánói Világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatos összkormányzati feladatok végrehajtása koordinációjáért felelős kormánybiztos lehetett.

Szőcs tavaly decemberben jelentette be, hogy a pavilon Fazekas Sándor városába, Karcagra kerül, hogy ott végre sztyeppemúzeum lehessen belőle. A pavilon bontásának határideje 2016. május vége volt. A tervek szerint a karcagi újraépített, kulturális és hagyományőrző célokat szolgáló épület 2017-ben nyitott volna meg. A hazaszállításra és az újjáépítésre egymilliárd forintot szánt a kormány. Korábban a pavilon lebontására és a terület rendbe tételére már elkülönítettek 650 millió forintot.

A Napi.hu arról ír, hogy a hazaszállítás és újraépítés az állami tulajdonú Kárpátok-Alpok Zrt. feladata. Szőcs Géza szeptember vége óta már nem kormánybiztos (hiába szerepel még mindig a kormány honlapján), de tagja a Kárpátok-Alpok Zrt. igazgatóságának.

A lap kiderítette azt is, hogy a Sámándobbal foglalkozó cég felügyelőbizottságának elnöke a közmédia nélkülözhetetlen biztonságpolitikai szakértője, Nógrádi György.

A cég fő feladata a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos tervezési és előkészítő, majd a megvalósítását érintő feladatok ellátása volt.

Nógrádi egyébként felügyelőbizottsági tag az állami Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.-nél és a fővárosi Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft.-nél is. Fónagy János államtitkár nemrég arról írt egy válaszában, hogy a bontás és rekultiváció végső határideje az Expo külön engedélyével 2017. május 1., szóval addig lehet szurkolni Nógrádi cégének, hogy hazamenekítsék a minden elemében magyar építményt. Fónagy közölte azt is, hogy a bontásra és újraépítésre elkülönített 1,7 milliárd forintot egyelőre még nem használták fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.