Néha vízzel kevert lisztet kap tej helyett a szívszorító levelet író Alex

belföld
2016 december 08., 19:33
comments 1205

Egy nap alatt a magyar internet szomorú kedvence lett a nyolcéves Alex, aki arról írt levelet a Jézuskának, hogy azt szeretné, ha karácsonyra meleget, kenyeret és vajat hozna neki. A netes hírverés miatt azonnal rengeteg felajánlást kaptak, a családjának ez mégsem örömet, hanem rettegést okozott, a 444 tudomása szerint ugyanis azóta a falubeliek hangos gúnyolódásának a céltáblái lettek, vannak, akik szó szerint ott ordibálnak az ablakuk alatt, előre irigyelve azokat a dolgokat, amiket a család szerintük ezek után kapni fog.

Alex nyilvánosság előtti sztorija december 5-én indult, stílszerűen egy nem nyilvános, és nem is annak szánt facebookos levelezésben. Bruckner Zoltán, a Primus Capital nevű befektetési alap alapító-vezetője megosztott pár fotót a barátaival a családi mikulásozásukról. A kommentek közé aztán egyszer csak beposztolta Alex most már talán százezrek által ismert kézírásos levelét, a következő szöveggel:

Ezt a levelet egy nyolcéves gyerek írta tegnapelőtt. Ez az ötgyerekes Anyuka X-en, ahol novemberben voltunk egy rakománnyal. Gázt feltöltőkártyával vesznek. Tejet ritkán, a hároméves ilyenkor lisztes vizet kap, az hasonlít a tejhez. Gluténallergiás. Ha szeretnétek segíteni Alexéknek, jelezzetek es priviben elküldöm a bankszámlaszámukat. Mindennek jó helye lesz.

Bár a leírt szörnyűségektől felzaklatott Bruckner pár dolgot elírt - nem öt, hanem hat gyerek van a családban, nem Alex allergiás, hanem a húga - a levél nagy hatást gyakorolt a baráti körére. Egymás után érkeztek az újabb és újabb felajánlások Lego-készletekről, gluténmentes élelmiszerekről és pénzről. Ennek a baráti társaságnak ez azért nem volt teljesen szokatlan dolog. Bruckner gimnáziumi osztálytársa, Epres-Madarász Éva ugyanis már hat éve ismeri Alex családját és alkalmanként azóta támogatja is őket, a baráti körrel együtt.

Epres-Madarász teljesen véletlenül, egy vaterás pulóvervásárlás révén ismerkedett meg Alex anyjával, akivel levelezni kezdtek. Amikor megtudta, milyen körülmények között élnek, teljesen privát alapon támogatni kezdte őket. Néha pénzzel, néha ruhával és más dolgokkal. Hat év alatt évi egy-két alkalommal történt ilyen. Most Brucknerrel mentek le a faluba novemberben, az aktuális segítségadaggal. Ekkor találkoztak a levéllel.

Ami azért néz ki olyan rendesnek, mert iskolai feladatról van szó: a Kisjézusnak írott levél eredetileg fogalmazásfeladat volt.

A család egyébként nem élt mindig ilyen rettenetes sorban. Mindkét szülőnek volt rendes állása, aztán bedőlt a lakáshitelük. X-be az ország másik végéből költöztek, amikor a zsugorodó, iskoláját féltő település olcsó bérű lakhatást ajánlott nagycsaládos beköltözőknek. Később lelépett a férj, a hat gyerekével magára maradt anya pedig egy leépítés miatt elvesztette az állását.

Az egész sztori megmaradt volna az emlegetett baráti körben, ha az egyik ismerős nem posztolta volna ki a levelet publikus felületre december 7-én. Attól kezdve elképesztő tempóban kezdték megosztani az emberek, hogy a család vesztére a falujukban is megszimatolják, hogy róluk van szó. A szerencsétlen családnak - a gyerekek közül többen is betegek, ami azt is megakadályozza, hogy a nagyobbak pénzt tudjanak keresni - így most a szegénység mellett az előre irigykedőkkel is meg kell küzdenie. Attól is tartanak, hogy a sztori nyilvánossága miatt esetleg megpróbálják elszakítani az anyát a gyekektől, amit egyikük sem szeretne. bár az adományhullám ezen a helyzeten feltehetőleg segíteni fog.

A letaglózó szimpátiahullám arra indította Bruckneréket, hogy alapítványt hozzanak létre az Alexéhez hasonló családok érdemi támogatására, nemcsak anyagiakkal, de tanáccsal is.

A két érintett levelet írt azoknak, akik támogatnák Alexéket, benne praktikus információkkal. Ha adakoznál, olvasd el, ha nem, itt véget is ért a cikk.

Kedves Támogató!

Alex levele megrázó volt. Sokan fizikailag is beleremegtek és sokkal de sokkal többen jeleztétek, hogy segítenének a kisfiún és családján, mint amire valaha is gondolhattunk. (Mindezt úgy, hogy sosem volt szándékunkban a gyűjtést nyílvánossá tenni, a Családot eddig kizárólag baráti körben támogattuk.) A szeretet megmutatta az utat, és most az a dolgunk, hogy ezzel a hatalmas lehetőséggel segítsünk a Családnak tartósan is megváltoztatni életét, tágítani lehetőségeit.

Élni fogunk az általatok adott lehetőséggel. A tárgyi adományokat eljuttatjuk a Családnak. Azt kérjük, hogy csomagokat, ajándékot, Legot stb. 2016 december 19-ig, naponta 9-16h között az alábbi címre juttassátok el: Bruckner Zoltán, Primus Capital Zrt., 1012 Budapest, Márvány utca 16.

Mi pedig ígérjük Felétek, hogy megoldjuk a gyűjtést és az elszállítást a Családhoz Karácsony előtt.

Pénzbeli segítség: A családsegítéssel foglalkozó és a Manó Óvodát működtető Ampók Alapítvány vállalta, hogy a pénzbeli támogatásaitokat fogadja és Alex és Családja számára folyósítja. Az AMPÓK ALAPÍTVÁNY A KISGYERMEKEKET NEVELŐ CSALÁDOK LELKI EGÉSZSÉGÉÉRT (elég azt írni, hogy “Ampók Alapítvány”) számlaszámára várjuk, 1141 Bazsarózsa u. 64. Adószám 18114696-1-41, OTP 11701004-20215299-00000000.

Megjegyzésbe kérem írjátok oda: Alex. Szeretnénk tartani Veletek a kapcsolatot. Elindítunk egy közhasznú Egyesületet, amely direktben fogja támogatni az Alexhez hasonló családokat, nem csak anyagiakkal, hanem személyes tanácsadással, mentorálással, emberi kapcsolatépítéssel és családsegítő szervezetek bevonásával. Célunk, hogy csökkentsük, illetve megszüntessük a mélyszegénységgel és képzetlenséggel járó kilátástalanságot. Figyelmeteket köszönöm, és remélem, hogy beszélünk, találkozunk még a jövőben ezen munkánk kapcsán is. Tisztelettel és üdvözlettel,

Bruckner Zoltán és Madarász Éva

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.