Őrült mutyivilágot tárt fel az ÁSZ a vidéki múzeumokban

bűnügy
2016 december 08., 11:58
comments 32

Ki gondolta volna a vidéki önkormányzatok által üzemeltetett múzeumokban csak úgy tobzódik a szabályszerűtlenség? Pedig éppen erre jutott az Állami Számvevőszék, amely hat vidéki múzeum vagyongazdálkodásának ellenőrizését fejezte be.

Róluk van szó:

  • a debreceni Déri Múzeum,
  • a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum,
  • a nyíregyházi Jósa András Múzeum,
  • a szentendrei Ferenczy Múzeum,
  • a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum
  • a szolnoki Damjanich János Múzeum

, és az ÁSZ szerint bizony egyik sem sáforkodott úgy a rájuk bízott közjavakkal, ahogy azt a törvények előírják. Az állam ellenőrzőszerv 110 (!!!) javaslatot fogalmazott meg a hat múzeumnak, ahol javíthatnának a dolgokon, és 45 esetben gyanítják, hogy a közvagyon kárt szenvedett, és ezért értesítették az illetékes szerveket; ebből harminc esetben az ügyészség kezdeményezett nyomozást.

Hibádzott többek között a kikölcsönzött műtárgyak szabályozása, a közpénzek felhasználásának átláthatósága, sőt, az integritásszemlélet hiánya is jellemző ezekre a közintézményekre. Aa múzeumok nem készítettek stratégiai fejlesztési és beruházási tervet, nem készült adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat, a közbeszerzések rendjét nem szabályozták, valamint nem határozták meg a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget, ha pedig meghatározták, az érintettek nem tettek vagyonnyilatkozatot. Jellemző volt továbbá a közbeszerzési eljárás lefolytatásának hiánya, elmaradt, vagy nem szabályszerűen történt a teljesítésigazolás, a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenőrzése és az utalványozás. A mérleget leltár nem támasztotta alá, valamint több esetben nem készült szerződés a vagyonhasznosításról vagy a kulturális javak kölcsönzéséről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.