Dzsingisz kán sem harácsolt annyit, mint az I. kerület fideszes önkormányzata

bűnügy
2016 december 09., 08:51
comments 132

Rogán Antal is elismerően csettintene az I. kerületi önkormányzati lakáspolitikát tanulmányozva, a kerület ugyanis úgy adja áron alul a Várban lévő albérleteket a haveroknak, mintha nem lenne holnap. Az Index részletes cikket közölt több gyanús esetről is, amikben kormányzati, jobboldali kötődésű személyek jutottak áron alul nagyon nagy értékű ingatlanokhoz.

A fideszes vezetésű kerületben átláthatatlan rendszerben döntenek arról, kik és mennyiért vehetik bérbe az önkormányzati lakásokat. A bérlők kiléte és a bérleti díj az önkormányzati képviselők többsége előtt is csak akkor lesz ismert, mikor a bérlő 5 évnyi bérlet után meg akarja hosszabbítani a szerződését. Ezért kezd most kibukni csak a botrány: most kerülnek nyilvánosságra, hogy milyen bérleti szerződéseket kötött az önkormányzat 2010 és 12 között.

Az Index összesítése szerint

  • dr. Torma Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket Vizsgáló Főosztályának vezetője a Mátyás templom mellett bérek egy 86 négyzetméteres lakást havi 98 ezer forintért,
  • a volt önkormányzati pénzügyi igazgató, aki most a Forster Központ gazdasági elnökhelyettese, 60 ezerért lakik egy 52 négyzetméteres, Toldy Ferenc utcai lakásban.
  • egy helyi önkormányzati képviselő, Dankházi Tibor a Mátyás templom melletti Tárnok utcában bérelhet egy kis, 27 négyzetméteres lakást 47 ezerért.
  • a kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja, aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt, egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakásban lakik 40 ezerért,
  • a budavári Ruszwurm cukrászda melletti lakást az üzemeltető Szamos család egyik tagja bérelheti, 52 négyzetmétert 71 ezerért,
  • a polgármester exfelesége havi 100 ezerért kapott meg egy Pala utcai 100 négyzetméteres lakást 2010-ben,
  • Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere pedig 2013 óta a Táncsics utcában bérel egy 71 négyzetméteres lakást havi 81 ezerért,
  • a vállaltan jobboldali, Kossuth-díjas színész, Blaskó Péter az Úri utcában bérel egy 117 négyzetméteres lakást havi 45 ezer forintért,
  • a Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcában van egy 65 négyzetméteres albérlete 75 ezer forintért,
  • a Hagyományok Háza igazgatója pedig a Batthyány téren bérel 57 négyzetmétert 30 ezerért.

Mindezt úgy, hogy a polgármesternek és a volt feleségének a Dísz téren van egy panorámás lakása, aminél a tetőtér beépítését is engedélyezte a műemlékvédelem, miután az értékbecslés szerinti lakásár 20 százalékára értékelve 5 millióért megvehették azt.

Az Index szerint a bérbeadásokról általában a polgármester személyesen dönt, igaz, van egy bizottság, ami 3 fideszes és 1 MSZP-s tagból áll, és névleg ez a testület hozza a döntéseket. Ez a testület azonban hivatalosan nem létezik, az önkormányzat dokumentumaiban legalábbis nincs róla említés. A nyilatkozó képviselők szerint az egyetlen funkciója ennek a testületnek, hogy elfedje a tényt, miszerint tényleg a polgármester dönt.

A Várban általában sem albérleteket, sem eladó ingatlanokat nem lehet könnyen találni, főleg nem ilyen olcsón, ezért is durva, amit az önkormányzat művel.

Képviselők szerint az albérleti hirdetéseket általában közzéteszik az önkormányzati hirdetőn és a helyi lapban, de utána zárt borítékban érkeznek be a pályázatok, és a képviselőket nem tájékoztatják sem a nyertes ajánlattevő személyéről, sem arról, mennyit fizet majd a bérletért, sem arról, kik pályáztak még és mennyiért, de még arról sem, hogy a bírálóbizottság egyáltalán milyen szempontok alapján értékel.

A mutyiban még egy lépcsőt jelent, hogy a műemléki védettség alatt nem álló önkormányzati ingatlanokat el is lehet adni azoknak a bérlőknek, akik már legalább 5 évet laktak ott. Ráadásul, ha az önkormányzat így dönt, akkor a lakás a piaci ár feléért is a bérlőé lehet úgy, hogy ez a piaci ár már eleve az önkormányzat által megállapított, nyomott piaci ár.

Az Index hozzájutott egy önkormányzati előterjesztéshez, miszerint az I. kerület 2015-ben összesen 7 lakást adott el 62,2 millió forintért, ez pedig 9 milliós átlagárat jelent. Ez a 3 árajánlat kifejezetten jól érzékelteti a dolgot:

  • Batthyány utca 2, II emelet, 53 négyzetméter, 9,9 millióért ment el,
  • Hegyalja út 26, 48 négyzetméter, 6,9 millióért ment el,
  • Aladár utca 14, II. emelet, 43 négyzetméter, 8,6 millióért ment el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.