Egy krakkói étteremben mélyült tovább Kaczynski és Orbán Európa jövőjéről

lengyelország
2016 december 09., 21:47
comments 246
  • Egyebek között
  • Európa jövőjéről,
  • a migrációs válságról
  • és gazdasági kérdésekről
  • tárgyalt
  • pénteken
  • Krakkóban
  • Orbán
  • Viktor

magyar miniszterelnök Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, volt kormányfővel. Erről tájékoztatta a lengyel újságírókat a találkozó után Ryszard Terlecki,  a szejm (a parlament alsóháza) alelnöke.

Orbánék Viktor és Jaroslaw Kaczynski éppen távoznak egy krakkói étteremből 2016 december 9-én. Fotó: MTI/EPA/Stanislaw Rozdepzik
photo_camera Orbánék éppen távoznak az étteremből. Fotó: MTI/EPA/Stanislaw Rozdepzik

A csaknem háromórás megbeszélés egy krakkói étteremben zajlott le. A magyar miniszterelnökön és a PiS elnökén kívül jelen volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, illetve a két alelnök,  Joachim Brudzinski és Ryszard Terlecki.

„A gazdaságról és egyéb aktuális közéleti témákról tárgyaltunk, köztük mindenekelőtt Európa jövőjéről” – nyilatkozott a  találkozó  után újságíróknak Ryszard Terlecki, hangsúlyozva, hogy a megbeszélések folytatódni fognak, a „lengyel-magyarnál szélesebb formátumban”.

Közlése szerint a találkozó nagyon jó légkörben zajlott le. Úgy értékelte, hogy „az országaink vezetői közötti barátság tovább mélyült”. Arra a kérdésre, hogy szerepelt-e a tárgyaláson a jövő heti EU-csúcstalálkozóra való felkészülés és a migrációs válság problémája,  a másik alelnök, Joachim Brudzinski úgy válaszolt: „minthogy a migráció ügye ma az Európai Uniót érintő egyik legfontosabb kérdés, természetesen szóba került a megbeszélésen”.

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját december 15-én és 16-án tartják Brüsszelben. A csúcs egyik fő témája a migráció és az uniós menekültpolitika lesz.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken kétnapos látogatást tett Krakkóban, ahol részt vett és beszédet mondott a Waclaw Felczak lengyel történészprofesszor, hungarológus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén, majd pedig a lengyel egyetemisták által az 1956-os magyar forradalomnak nyújtott segítséget megörökítő emléktábla leleplezésén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.