Obama elrendelte az elnökválasztással kapcsolatos hackertámadások átvizsgálását

külföld
2016 december 09., 19:41
comments 128

Az amerikai elnökválasztás alatt több számítógépes támadás is érte a választási rendszer rendszerét, de mai napig nem tisztázott hivatalosan, ki állhatott ezek mögött.

Az amerikai kongresszus politikusai régóta hangoztatják, hogy szerintük orosz hackerek álltak emögött, sokan régóta sürgetik a teljes átvizsgálást. Demokraták nyíltan hangoztatják, hogy szerintük orosz hackerek lehettek a támadók, ezt egyszer még Obama is sejtette, bár nem mondta ki konkrétan.

Obama belbiztonsággal foglalkozó tanácsadója, Lisa Monaco jelentette be, hogy teljesen átvizsgálják a hackertámadásokat. Arról nem beszélt, utána nyilvánosságra hozzák-e az eredményt, illetve közlik-e az illetékes politikusokkal az eredményt.

Donald Trump még a választás megnyerése előtt azt mondta, szerinte nem politikai motiváció állt a hackertámadások mögött, amit elnöki székbe kerülése után is megerősített.

„Nem hiszem, hogy beavatkoztak. Ezt nem megvitatni kell, hanem nevetni rajta. Valahányszor teszek valamit, azt mndják, hogy Oroszország bevatkozott. De miért is ne jöhetnénk ki Oroszországgal? Segíthetnek nekünk az Iszlám Állam elleni harcban, amely mindkettőnknek emberéletekbe és pénzbe kerül. S az oroszok hatékonyak és okosak”

– mondta Trump.

Néhány republikánus politikus, például John McCain arizonai szenátor és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor támogatja a vizsgálatot. De nem csak ők, hanem például Adam Schiff, a kaliforniai demokrata párti politikus is így van ezzel, szerinte ha Amerika most nem ad pontos választ a támadások hátterére, „a közeljövőben még több hasonló akciónak nézhetünk elébe”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.