Négyszer annyi letelepedési kötvényt adnak el, mióta belengette a kormány a program leállítását

POLITIKA
2016 december 14., 08:47
comments 154

Meredeken megugrott novemberben a letelepedési kötvények iránti kereslet, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint jó reklám volt a programnak, hogy a kormány belengette a leállítását, aztán mégsem tett semmit, mert csak novemberben 216 külföldi vett kötvényt, ami közel négyszerese a szeptemberi és októberi értékesítési adatoknak.Rogán Antal a Fidelitas ünnepségén az Iparmûvészeti Múzeumban 2016. december 10-én bejelenti, hogy eljött a nyers, szépítetlen igazmondás, az egyenes beszéd ideje - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A lap úgy tudja, a legnagyobb roham a kínai ügynökségeknél volt, ahol alig győzik befogadni a kérvényeket, olyan sokan akarnak beszállni az olcsó és gyors magyar letelepedési programba.

A legjobb az egészben, hogy közben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánypártok idén már nem szüntetik meg a kötvényprogramot, miután a parlament utolsó ülésnapján sem adtak be ezzel kapcsolatos törvénymódosító indítványt.

A lap számításai szerint eddig 4247 kötvényt jegyeztek le a közvetítő cégek, amivel a legolcsóbb árazás szerint is 97,5 milliárd forintos bevételt jelent Ebből a közvetítő cégek 45 ezer eurós szolgáltatási díjat kapnak, de náluk csapódik le a 29 ezer eurós kamat is. Így egy darab kötvényen 23 millió forintot keresnek, ami 25 százalékos haszonkulcsot jelent az állampapírpiacra jellemző 0,2-0,3 százalékos átlagos jutalékszinthez képest.

A közvetítő cégeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága adja meg a forgalmazási engedélyt. Ezt a biztottságot a program elindításakor éppen Rogán Antal vezette. Jelenleg öt ilyen cégnek van engedélye, egy kivételével olyan helyszíneken vannak bejegyezve, amelyek igen népszerűek az offshore szigeteken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.