Egy magyar származású svéd milliárdos ötmillió dolláros pályázattal mentené meg a világot

külföld
2016 december 18., 11:11
comments 226

Laszlo Szombatfalvyt, az egyik legsikeresebb svéd befektetőt a svéd Warren Buffetként is szokták emlegetni. A hasonlat annyiban találó, hogy Szombatfalvy Buffethez hasonlóan szerény körülmények közül indult. 1956-ban, a forradalom leverése után emigrált Magyarországról Svédországba, ahol a semmiből szerezte vagyonát. 88 éves korára a világ egyik legsikeresebb befektetője lett, 45 év átlagában évi harminc százalékos profitot hoztak befektetései.

Így felhalmozott vagyona számottevő részét jótékonyságra fordítja, csak a Global Challenges Foundationnek 50 millió dollár értékű felajánlást tett. Ez az alapítvány írt ki most pályázatot fiataloknak arra, hogy találjanak ki az ENSZ-nél hatékonyabb megoldást a globális kormányzásra. A verseny összdíjazása ötmillió dollár, a győztes egymillió dollárt garantáltan megkap.

Szombatfalvy tanácsokat is adott a pályázóknak:

  1. Légy tisztában azzal, hogy nemcsak hazád, hanem a világ polgára is vagy.
  2. Vedd tudomásul, hogy a gyerekeid és unokáid életminősége más országok, versenytárs országok polgárain is múlhat.
  3. Fogd fel, hogy globális kormányzás nélkül kezelhetetlenek a globális kihívások, vagyis enélkül sokkal nagyobb az esély a nagy katasztrófákra.
  4. Követelj lépéseket a politikusaidtól, és ne szavazz alkalmatlan emberekre, mert ezt nem engedhetjük meg magunknak.

(Via Nordic Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.