Teherautó hajtott egy karácsonyi vásárba Berlinben – kilenc halott, 50 sérült

Tbg
külföld
2016 december 19., 19:43
comments 1340
  • Kilencen haltak meg, amikor egy megrakott kamion szándékosan egy piacba rohant Berlinben
  • A rendőrség támadásként, értékeli az esetet, bár a baleset lehetőségét még nem zárták ki
  • Egy a kamionban ülő férfit elfogtak, kihallgattak

Teherautó hajtott egy karácsonyi kirakodóvásár bódéjai közé hétfő este Berlinben.

A legfrissebb hírek szerint kilenc halottja van a támadásnak, és több tucat, akár ötven sérültje.

A berlini rendőrség támadásként értékeli a történteket, de korábban a balesetet sem zárták ki. Az egyelőre kérdéses, hogy nagyobb szabású terrorista támadásról van-e szó, ha támadásról van szó egyáltalán.

Lengyel rendszám, lopott kamion?

Az elkövetőt, talán a sofőrt – de még ez sem biztos – kilenc és tíz óra között elfogták nem messze a helyszíntől.

Ő volt a lengyel rendszámú kamion sofőrje, aki – miután megállt a jármű – elmenekült az állatkert (Bahnhof Zoo) felé. Mellette ülő társa meghalt, írja a Tagesspiel. A Guardian úgy tudja, a helyszínen lelte halálát.

Egyik személyről sem tudni egyelőre, milyen nemzetiségűek, ahogy a támadás okait is kutatják még.

Update, 00:51: A Tagesspiel és a Welt is meg nem erősített rendőrségi források alapján arról ír, az elfogott férfi – akiről továbbra sem tudják, biztosan a sofőr volt-e – pakisztáni (vagy afganisztáni) nemzetiségű és az év elején, februárban menekültként érkezett Németországba. Priusza is van, de nem hozták eddig kapcsolatba terrorizmussal. A Reuters kérdésére a rendőrség hivatalosan annyit közölt, még nem biztosak a férfi kilétében, de már kihallgatták, írja a BBC.

A kamiont tulajdonló lengyel fuvarozó céggel már beszélt a média. Mint megtudták, a kamion délelőtt hagyta el Olaszországot, és lépte át a német határt. A kamionnak kedden reggelig kellett volna Berlinben lennie.

Azt valószínűsíti a cég, hogy ellopták a járművet, a sofőrrel ugyanis délután megszakadt a kapcsolatuk. A lengyel TVN24-nek nyilatkozó cégtulajdonos, bizonyos Ariel Zurawski Berlinbe indult. Azt állítja, unokatestvéréről elképzelni sem tudja, hogy ilyen balesetet okozzon, 15 éve van a szakmában.

A kamion platója meg volt pakolva acélrudakkal, ettől a jármű még nehezebb és veszélyesebb volt.

A sebesülteket rengeteg mentős látja el a helyszínen, tucatnyi mentőautó érkezett a környékre.

Egy britet majdnem elcsapott a tömegbe rohanó kamion, őt az AP szólaltatta meg: „Egyértelműen szándékos volt” - utalt a kamion mozgására. Mike Fox élete három méteren múlott, mint mesélte a bódékat és a padokat a teherautó maga előtt tolta.

Fox segített egy sérültnek, akinek eltört a lába, és több sérültet is kimentett a bódék alól, írja a BBC. Közben minden berlini orvost arra kérnek, menjen segíteni.

A berlini rendőrség azt kéri a lakosságtól, hogy maradjanak otthon, ne zavarják a mentést, és ne „terjesszenek pletykákat”.

Az eset a Breitscheidplazton történt a német főváros Charlottenburg nevű negyedében a Vilmos császár emléktemplomnál. A teherautó a Budapest útról fordult ki, és a téren egy karácsonyfa előtt állt meg.

A környéken számos kisebb piacteret alakítottak ki az ünnepek miatt.

Merkel ellenzékének máris megvan a véleménye

Német politikusok már most szörnyű támadásról beszélnek. Michael Müller, Berlin polgármesterét sokkolta a támadás híre. „A helyzet drámai. Gondolatban azokkal a családokkal vagyok, akik gyászolnak valakit, vagy sérültekért aggódnak.”

A kereszténydemokrata Wolfgang Bosbach élesebben fogalmazott:

„Bár még nagyon keveset tudunk, azt látni, hogy szándékos és brutális támadásról van szó. (...) Értjük a célzást: mindegy, hogy mikor, mindegy, hogy hol, bármikor lecsaphatnak.”

Müller folyamatosan egyeztet Angela Merkel kancellárral.

A német nagykoalíció ellenzéke az AfD egyik képviselője viszont máris Angela Merkelt tette felelősség a berlini támadásért.

Marcus Pretzell (Észak-Rajna-Vesztfália) azt írta Twitterén:

„Mikor vág vissza a német állam? Mikor lesz vége ennek az átkozott hipokrita felfogásnak? Az áldozatok Merkel halottjai!”

A támadás nagyon hasonlít az idén júliusban Nizzában kivitelezett támadásra, amelyben több mint nyolcvanan vesztették életüket. A támadó nem egy kiképzett terrorista, hanem egy tunéziai származású, Franciaországban radikalizálódott férfi volt.

Képek a helyszínről

AFP PHOTO / John MACDOUGALL
photo_camera AFP PHOTO / John MACDOUGALL
AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
photo_camera AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
AFP PHOTO / John MACDOUGALL
photo_camera AFP PHOTO / John MACDOUGALL
AFP PHOTO / John MACDOUGALL
photo_camera AFP PHOTO / John MACDOUGALL
AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
photo_camera AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
AFP PHOTO / John MACDOUGALL
photo_camera AFP PHOTO / John MACDOUGALL
photo_camera (Youtube-ról és twitterről származó fotók)
photo_camera (Youtube-ról és twitterről származó fotók)

Videó a helyszínről

(Spiegel/BBC/AFP/Guardian/Tagesspiel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.