Habony főszerkesztője szerint náluk nincs kézi irányítás, és keménykednek ők a Fidesszel is

Média
2016 december 20., 08:15
comments 65
photo_camera Habony Árpád lapja lassan másfél éve ostromolja a bulvárpiacot. Fotó: 444

A Lokál című, országosan több mint 1 millió példányban, ingyenesen terjesztett lap főszerkesztőjével készített interjút a Médiapiac szaklap novemberi-decemberi száma. Lampé Ágnes, a 168 óra szerzője kérdezett, és elég tüzes beszélgetés zajlott a két szerkesztő között.

A 2015 derekán még hetilapként alapított, később napilappá transzformált Lokál a fideszes kommunikáció zászlóshajója lett a bulvárpiacon. Az első verzió már néhány hónap alatt 1 milliárdnyi állami hirdetési bevételt könyvelhetett el, szépet kaszáltak a kvótakampányon és az MVM-nél is.

Természetesen gyorsan a politikai befolyásolásra, a tulajdonosokra - Habony Árpád főtanácsadó és Győri Tibor, a miniszterelnök egykori jogi tanácsosa - terelődik a szó, Leitner pedig mintha nem tudná eldönteni, hogy most akkor beleálljon vagy sem.

Már a második válaszban 444-ezés és indexezésre terelődik a szó. Ezek a lapok állítják, hogy

  • a Lokál "állami hirdetéssel kitömve, rengeteg pénzből, hatalmas példányszámmal indították Simicska Metropoljának ellenlábasaként."
  • "Alapból semmit nem jelent" - mondja a felvetésre, hogy a tulajdonosai szorosan kötődnek a kormányhoz.
  • "Ilyen a politika természete, érdekek mentén húzódik. Ez olyan, mint amikor a farkast azért szidjuk mert megette a nyulakat. Ez a dolga" - kommentálja az állami hirdetési dömpinget.
  • "Nem én mentem oda Habony Árpádhoz, hogy csináljuk meg a lapot. Engem az igazgató kért fel" - válaszolja arra a kérdésre, hogy a tanácsadó ötlete volt-e Simicska Metropoljának romjain új ingyenes lap indítása.
  • "Habony nem jár be a szerkesztőségbe (...) Nincs kézi irányítás"
  • Bántja, hogy "a sajtószabadság bajnoka, az Index" nem foglalkozott Spéder ügyeivel, és még őket vegzálják, amiért nem teregetnek Habonyról.
  • Se Spéder, se Vona Gábor lejáratása ügyében nem volt szükség ukázra, "fontosnak éreztük a téma feldolgozását."
  • Ütik ők a Fideszt is, ha úgy hozza az élet. "A budapesti veszélyes utcákról szóló sorozatunkban bemutattunk egy fideszes kerületben található területet, ami után az illetékes polgármester beszólt, hogy mégis mi szükség volt erre."
  • "Gyárfás ügyben is megkaptuk, hogy a Lokál küldte a selyemzsinórt."
  • A Simicska-média megnyirbálásáról elismeri, hogy lehet mögötte politikai összefüggés. Végig azt hangsúlyozza, ők piaci alapon is meg tudnának élni, de azért kicsit bizonytalanságban is tartja az olvasóit: "Én mennyire lehetek biztonságban, ha hirtelen előugrik a következő másfél évben négymillió Gyurcsány-hívő a bokorból, milyen létjogosultsága lehet a lapnak?"
  • Meggyőződéssel állítja, hogy a Népszabadságot csak a veszteségek miatt zárták be.
  • "Soha nem küldtek az MVM-hez, hogy hozzak be hirdetést."
  • Büszke az Orbán Viktorral készült Lokál-interjúra. Az "Alíz unoka érkezése óta változott-e a hozzállása a migrációs válsággal kapcsolatban?" kérdés, amit feltett, szerinte nagyon is jó és jogos felvetés, bár történetesen nem ő találta ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.