Lezuhant az orosz védelmi minisztérium gépe

Tbg
baleset
2016 december 25., 05:56
comments 98
  • 92 utassal a fedélzetén lezuhant az orosz védelmi minisztérium gépe a Fekete-tenger felett
  • A balesetet nem terrorcselekmény okozta
  • Katonák, előadóművészek és újságírók utaztak rajta, egy szíriai légibázisra tartottak
  • Az áldozatok és a roncsok kutatása még tart, nincs túlélő
  • A baleset Szocsihoz közel történt
  • Több magas rangú tisztviselő és ismertebb művész, újságíró utazott a gépen

Lezuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium Szocsiból Szíriába tartó repülőgépe a Fekete-tenger felett, a RIA-Novosztyi értesülése szerint.

A gép műszaki meghibásodása vagy a pilóta hibája okozhatta a szerencsétlenséget, tájékoztatta a hírügynökséget egy rendvédelmi vezető. A terrorcselekmény lehetőségét teljesen kizárták.

A Tu-154-es típusú gépen 92-en utaztak (84 utas és 8 fős legénység). A baleset moszkvai idő szerint 5:40-kor, közép-európai idő szerint 3:40-kor történt.

A roncsokat délelőtt meg is találták, adta hírül TASSZ hírügynökség. A partoktól 1,5 és 6 kilométerre olajfoltot és roncsokat fedeztek fel a tengerben, illetve egy áldozat holttestét is kiemelték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem rendelt el rendkívüli intézkedést, az ilyenkor szokásos protokoll szerint folynak a munkák, közölte az orosz védelmi tárca.

Túlélők nincsenek, négy áldozat holttestét már megtalálták.

A fedélzeten katonák és előadóművészek, illetve újságírók utaztak, akik az új évet mentek ünnepelni hmejmimi, a szíriai légibázisra.

Az utasok között kilenc újságíró volt, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió, az NTV és a Zvezda televízió három-három munkatársa.

A gépen utazott az Alekszandrov együttes 64 zenésze is. A szíriai hmejmimi orosz légitámaszponton eredetileg vasárnap este 16 óra tervezett koncertet egyelőre nem mondták le.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett, az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesét még a szovjet időkben alapította Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző.

Alekszandrov 18 éven át vezette az együttest. 2016 májusában Valerij Halilov altábornagyot, Oroszország népművészét neveztek ki az együttes élére, aki szintén szerepel a gép utaslistáján, jelentette a TASZSZ.

A védelmi tárca által közzétett utaslistán szerepel a Doktor Lizaként ismert Jelizaveta Glinka, Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa is. (MTI/F24/Reuters/TASS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.