Kiutasítottak 35 orosz diplomatát az Egyesült Államokból

külföld
2016 december 29., 19:33
comments 184

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy pontosan milyen szankciókkal is bűntetnék, hogy hírszerzésük információi szerint Oroszország beleavatkozott a választásokba.

A szankciók egyik eleme a 35 diplomata kiutasítása, nekik 72 órájuk van, hogy elhagyják az országot. Az amerikai kormány ezen kívül bezárat két épületet is, amit az oroszok információk gyűjtésére használtak. Helyi idő szerint péntek déltől minden orosz tisztségviselőnek megtiltják a szóban forgó épületekbe való bejutást.

Barack Obama amerikai elnök szerint az Oroszország elleni szankciók "szükséges és megfelelő" választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket.

Az utóbbi hónapok kiemelt témája, hogy pontosan hogyan tudtak beavatkozni hackerek segítségével az oroszok az amerikai választásokba és ezzel mekkora hatást váltottak ki. A megválasztott elnök, Donald Trump ugyanakkor nem kívánt ezzel foglalkozni, szerdán pedig lehetséges szankciókat sem tartott valószínűnek, mint mondta, érdemesebb inkább a saját életükkel foglalkozniuk.

Szerintem a számítógépek nagyon bonyolulttá tették az életet. Az egész számítógépek kora azt érte el, hogy senki nem tudja már, mi folyik itt valójában.

- mondta el Trump szerdán Floridában minderről, amivel amúgy elég precízen összefoglalta saját kampányának a lényegét is. (MTI, BBC, Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.